Oblicz sume liczb dwucyfrowych
Józia: Oblicz sume liczb dwucyfrowych, które przy dzieleniu 8 maja reszte 2
30 kwi 17:57
Marcin: To będzie ciąg arytmetyczny. Próbuj sama.
30 kwi 17:58
Józia: tzn ?
30 kwi 18:07
Józia: Prosze o rozwiązanie
30 kwi 18:07
Józia: wychodzi mi 794
30 kwi 18:07
Hajtowy:
10,18,26,...,

r=8
a
1=10
a
n=?
30 kwi 18:10
Hajtowy: Ile ma wyjść? 648?
30 kwi 18:11
Józia: Na to wychodzi, że tak
30 kwi 18:14
Józia: Tylko możesz podac jak Ci wyszło 648?
30 kwi 18:15
Hajtowy: Ale w odpowiedziach ile jest
30 kwi 18:15
Hajtowy:
Masz w wzory − są takie same, tylko policz
30 kwi 18:17
Marcin: Tak Hajtowy, 648

Czekasz na flaszkę?
30 kwi 18:19
Hajtowy:
a
n=a
1+(n−1)*r
a
n=10+11r
a
n=10+88
a
n=98
S
n=54*12=648
Liczby masz takie:
10,18,26,34,42,50,58,66,74,82,90,98
30 kwi 18:20
Hajtowy: Witaj
Marcin 
Mylę się jeszcze często w zadaniach − ale to dobrze, że mnie sprawdzasz

Tak czekam na flaszkę
30 kwi 18:21
Marcin: To czekaj

Jak się wszystko uda, to Ci ją wyślę z przyjemnością
30 kwi 18:24