Stereometria
Jancio: W graniastosłup prawidłowy trójkątny wpisano kulę o promieniu 1. Oblicz:
a) objętość graniastosłupa
b) sinus kąta między płaszczyzną zawierającą krawędź podstawy i przeciwległy wierzchołek
drugiej podstawy a podstawą graniastosłupa
30 kwi 17:56
Mila:

Trudno narysować , ale widzę to tak:
ΔABC− przekrój graniastosłupa równoległy do podstawy graniastosłupa
ΔABC zawiera koło wielkie kuli
Koło wielkie jest styczne do boków ΔABC
H
0=2r=2
h
p− wysokość przekroju równoległego do podstawy
a
√3=6 /*
√3
a*3=6
√3
a=2
√3
V=6
√3
30 kwi 18:58
Mila:

b)
H=2
Oblicz z tw. Pitagorasa F'G i podstaw
30 kwi 19:04