Ile ujemnych wyrazów
Marek: Ile ujemnych wyrazów ma ciąg określony wzorem an=(n−5)(n−9)
30 kwi 17:44
Marcin: (n−5)(n−9)<0 dla n∊ C+
30 kwi 17:46
Marek: Coś więcej ?
30 kwi 17:46
pch: policz (n−5)(n−9)<0, pamiętaj że n∊N
30 kwi 17:47
Alfa: Nie. Wystarczy, że rozwiążesz nierówność i podasz odp.
30 kwi 17:47
Marek: Weźcie to wytłumaczcie jak dla cepa. We wtorek mam mature
30 kwi 17:48
kek: ale w czym problem? w rozwiązaniu tego równania?
30 kwi 17:49
Marek: wyszło mi Δ=2√14
30 kwi 17:51
kek:

pytają o a
n<0
więc liczysz (n−5)(n−9)<0
n=5 ⋁ n=9
rysujesz parabolkę, interesują cię tylko x
widać, że a
n<0 dla n=6,7,8,9 czyli wyrazów ujemnych jest 4
30 kwi 17:55
kek: a btw
piękna parabolka
30 kwi 17:56
kek: i wyrazów 3 a nie 4, bo bez 9
30 kwi 17:57
5-latek: a wyrazow jest 3
30 kwi 17:57
Marcin:
Cześć 5−latek! Jeżeli mógłbyś mi podać odpowiedź do trzeciego zadania z wczoraj, to byłbym
wdzięczny
30 kwi 18:02
5-latek: Czesc
Marcin . Nie widze znowu tych zadan ale jesli chodzi o to z tym rowmoleglobokiem
to
| | | |
Odp. Pole powierzchni calkowitej bryly S= 43√pid2ctgx * |
| |
| | cosx | |
30 kwi 18:11
Marcin: ok. Dziękuję
30 kwi 18:13
5-latek: potem lub jutro znajde Wam troche lzejsze zadanka
30 kwi 18:14
Marcin: Dziękuję. Ja mam niestety jeszcze polski do ogarnięcia
30 kwi 18:20
5-latek: Odp do 1 zadanka
Dlugosci krawedzi sa 9,12, 16
Do 2 zadania x1=4 x2=2
DO 3 masz
natomiast do 4 zadania x=180stopni *m
30 kwi 18:20
Marcin: 2 nie robiliśmy, bo coś chyba źle przepisałeś. (Dwa razy był znak równości, a nie chcieliśmy
zgadywać)
30 kwi 18:25
5-latek: To pewnie sie pomylilem z rozpedu (bylem juz bardzo zmeczony

Wiec powinno byc tak
Rozwiaz rownanie
log2+log(4
x−2+9)=1+log(2
x−2+1) Teraz jest dobrze .
30 kwi 18:32
Marcin: Ok, dziękuję. Zaraz rozwiążę
30 kwi 18:34