Problemy z ostrosłupem
Jancio: Kąt między krawędzią boczną a podstawą ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma marę α, a kąt
między jego krawędziami bocznymi ma miarę β.
a) Wykaż żę cos β=sin2α
b)Oblicz objętość tego ostrosłupa jeżeli β=60 stopni, a krawędź boczna ma długość 4
30 kwi 17:09
Godzio:

Z twierdzenia cosinusów:
| | 2b2 − a2 | | 1 | | a | |
a2 = b2 + b2 − 2b2cosβ ⇒ cosβ = |
| = 1 − |
| * ( |
| )2 |
| | 2b2 | | 2 | | b | |
Z twierdzenia Pitagorasa:
| | 1 | | 1 | |
H2 + ( |
| a√2)2 = b2 ⇒ H2 = b2 − |
| a2 |
| | 2 | | 2 | |
| | | | 1 | |
sin2α = |
| = 1 − |
| * a2 |
| | b2 | | 2 | |
Zatem cosβ = sin
2α
30 kwi 17:15
30 kwi 17:16
pigor: ..., lub
a)z tw. cosinusów w ścianie bocznej (Δ równoramienny)
i funkcji cosinus w Δ prostokątnym z kątem α w ostrosłupa :
| | 2b2−a2 | | 12a√2 | |
cosβ= |
| i cosα= |
| ⇔ |
| | 2b2 | | b | |
⇔ cosβ= 1−
12(
ab)
2 i
ab=
√2cosα ⇔ cosβ= 1−
12(
√2cosα)
2 ⇔
⇔ cosβ= 1− cos
2α ⇔
cosβ= sin2α c.n.w.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) β=60
o i b=4 , to (*)
V= 13a2H= ? , gdzie
z a) cos60
o= sin
2α i α − ostry ⇒ sinα=
12√2 ⇒
α=45o ,
zatem
H= bsinα= 4*
12√2=
2√2=
12a
√2 ⇒
a=b=4, więc
z (*)
V= 13*4
2*2
√2 =
323√2 − szukana
objętość ostrosłupa .
30 kwi 18:03