Logarytmy
Paweł:

Witam, mam dwa zadania z logarytmów i mam do nich pytanka:
1.zadanie:
Oblicz:
| | 1 | |
log4 + 2log25 − log |
| + 4log2 |
| | 25 | |
Chciałbym się dowiedzieć gdzie robie bład w moim zapisie:
| | 1 | | 1 | |
log4 + 2log25 − log |
| + 4log2= log4 + log252 − log |
| + log24 = |
| | 25 | | 25 | |
| | 1 | | 16 | |
log(4*625) − log( |
| * 16) = log2500 − log |
| = |
| | 25 | | 25 | |
| | 2500 | | 25 | |
log( |
| = log(2500* |
| ) = log(3906,25) |
| | | | 16 | |
najdziwniesze jest to ze jak przed chwila wpisywalem na kalkulatorze 2500*25 = 62500:16
pokazywalo mi 1000000 a potem juz zaczelo 3906,25 , wiem ze prawidlowy wynik ma byc 1000000
2. Zadanie:
Naszkicuj wykres funkcji ;
| | 1 | |
f(x) = logU{1\3} |x| w podstawie logarytmu jest |
| |
| | 3 | |
(nie potrafie tak zapisac)
| | 1 | | 1 | |
__x_______ | |
| __ |
| __1___3___9___ |
| | 3 | | 9 | |
log
U{1\3}x | 1 2 0 −1 −2
No i tutaj mam pytanie rozwiązalem tabelke dla log
U{1\3}x <−−− nie dla |x|
no i czy jesli mam zadanie rozwiązać dla |x| to wartosci ponizej zera odbijam nad oś X ?
Patrzcie Rysunek :::
30 kwi 16:43
Paweł: ?
30 kwi 17:07
Marcin: 2.
Dla |x|, odbijasz względem osi OY
30 kwi 17:09
Paweł:

Czyli gdyby bylo f(x) =
| log
1/3x
|
To bym rysowal jak na rysunku z 30 kwi 2014 16:43
A skoro jest f(x) = log
1/3 |x| To będzie ( Patrz rysunek wyżej)

? No i jeszcze prosze o sprawdzenie zadania 1
30 kwi 17:33
Paweł: ?
30 kwi 17:43
Godzio:
Co do 1 pytania tak.
30 kwi 17:46
Janek191:
| | 1 | |
log 4 + 2 log 25 − llog |
| + 4 log 2 = |
| | 25 | |
| | 1 | |
= log 4 + log 252 + log 24 − log |
| = |
| | 25 | |
| | 1 | |
= log 4*625 + log (16 : |
| ) = |
| | 25 | |
= log 2 500 + log ( 16*25) = log 2 500 *400 = log 1 000 000 = 6
30 kwi 17:47
Godzio:
Masz przejście
| | a | |
− log(a) + log(b) = − log(a * b) a powinno być (jeśli już) − log( |
| ) |
| | b | |
30 kwi 17:47
Marcin: W pierwszym to tylko mnożenie i dzielenie
30 kwi 17:50
Paweł: o którym pytaniu mowisz, bylo kilka

D

Moglbys jeszcze sprawdzic zadanie 1?
30 kwi 17:51
Marcin: Janek Ci przecież świetnie pokazał zadanie 1
30 kwi 17:53
Paweł: Internet sie zawiesil , cofam pytanie
30 kwi 17:53
Paweł: A jesli chodzi o 2 zadanie z 30 kwi 2014 17:33 to wszystko ok? Dobrze to rozumiem?
30 kwi 18:04
Godzio:
Tak.
30 kwi 18:07
Paweł: Pjona Godzio, Dzięki wszystkim!
30 kwi 18:10
pigor: ... , to może ja pokażę taki sposób :
log4+2log25−log125+4log2= log2
2+2log5
2−log5
−2+4log2=
= 2log2+4log2+4log5+2log5= 6log2+6log5= 6(log2+log5)= 6log10=
6.

.
30 kwi 18:23
Paweł: tez dobry , Dzieki pigor
30 kwi 19:01