geometria
help:

Przedstawiona na rysunku figura składa się z półkola i prostokąta. Oblicz maksymalne pole tej
figury , jeżeli jej obwód jest równy k.
30 kwi 16:30
Godzio:
πr + a + 2b = k, ale a = 2r
| | k − r(π + 2) | |
πr + 2r + 2b = k ⇒ b = |
| |
| | 2 | |
| | k − r(π + 2) | |
P= πr2 + ab = πr2 + 2r * |
| = πr2 − r2(π + 2) + 2kr |
| | 2 | |
= −2r
2 + 2kr = P(r)
Wiemy, że wartość największa jest w wierzchołku:
| | k2 | | k | | k2 | | k2 | |
P(rw) = −2 |
| + 2k * |
| = − |
| + k2 = |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
30 kwi 16:37
minnie: a czy tam nie powinno być πr2 − r2(π+2) + kr ?
30 kwi 16:43
Godzio:
Owszem powinno być, dobrze że analizujesz, a nie przepisujesz
30 kwi 16:46
wiola: poza tym we wzorze na pole powinno być 1/2 πr2, bo figura zawiera tylko połowę koła
30 kwi 22:25