matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykazywanie ułamków
Olgaaa:
Wykaż, że jeśli a≠0 i b≠0 i a+b=1, to
a
b
3
−1
−
b
a
3
−1
=
2(b−a)
a
2
b
2
+3
30 kwi 15:45
Olgaaa:
(a/b
3
−1) − (b/a
3
−1) = [2(b−a)]/(a
2
b
2
+3)
30 kwi 15:46