prawdopodobieństwo
milionsto: o zdarzeniach A i B wiadomo, że P(B)= 0,5; P(A'∪B)=0,7; P(A\B') = 0,4. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia A∪B
30 kwi 15:37
30 kwi 15:39
Godzio:
P(A' U B) = P(A') + P(B) − P(A' ∩ B)
P(A') = 1 − P(A)
P(A' ∩ B) = P(B \ A) = P(B) − P(A ∩ B)
P(A ∩ B) = P(A) + P(B) − P(A U B)
No to wstawmy, zobaczymy czego nam jeszcze brakuje
P(A' U B) = 1 − P(A) + P(B) − (P(B) − P(A) − P(B) + P(A U B) )
P(A' U B) = 1 − P(A) + P(B) + P(A) − P(A U B)
P(A U B) = 1 + P(B) − P(A' U B) = 1 + 0.5 − 0.7 = 0.8
Czyżby ostatni warunek nie był nam potrzebny?
30 kwi 15:47
milionsto: dzięki
30 kwi 15:55