Logarytm
Turkuć: Jak to obliczyć
2log425−1
30 kwi 15:11
J:
| | 1 | |
Skorzystaj z tego,że log425 = |
| log225 = log2250.5 = log25 |
| | 2 | |
30 kwi 15:14
J: Czy ... − 1 jest w wykładniku potegi ?
30 kwi 15:15
Turkuć: −1 jest w tym samym miejscu co 25xd
30 kwi 15:26
J:
| | 2log25 | | 5 | |
No to masz : = 2log25 − 1 = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
30 kwi 15:28
Turkuć: Czyli tą −1 zmieniłeś na −log22 , bo nie jestem pewien
30 kwi 15:35
J: | | am | | 2m | |
Nie ... a m − n = |
| ... 2m − n = |
| |
| | an | | 21 | |
30 kwi 15:38
Turkuć: Dzięki , muszę potrenować te logarytmy bo jestem zielony z tego
30 kwi 15:50