trygonometria
milionsto: rozwiąż równanie 3 sinx*tgx = 2√3sinx + 3 cosx w przedziale <0,2π>
Ktoś mógłby dać pomysł pogrupowania / uproszczenia tego równania?
30 kwi 14:38
J:
Ponieważ cosx ≠ 0 ... podziel obustronnie przez cosx
30 kwi 14:40
milionsto: dzięki !
30 kwi 14:52
ZKS:
Można również pomnożyć przez cos(x) i skorzystać ze wzorów
2sin(x)cos(x) = sin(2x)
sin
2(x) − cos
2(x) = −cos(2x)
3sin(x)tg(x) = 2
√3sin(x) + 3cos(x) / * cos(x)
3sin
2(x) = 2
√3sin(x)cos(x) + 3cos
2(x)
3sin
2(x) − 3cos
2(x) =
√3sin(2x)
| | 1 | |
−3cos(2x) = √3sin(2x) / * |
| |
| | √3cos(2x) | |
tg(2x) = −
√3.
30 kwi 14:56
Ata: Oblicz wartość wyrażenia 3cosx+√10sinx, wiedząc że tgx=−√5/2 , x∊(π/2,π), pomózcie
29 lis 16:00
Aruseq: Podstawiasz do jedynki trygonometrycznej i dostajesz dwa cosinusy. Wybierasz ujemnego i liczysz
dla niego sinusa. Później możesz podstawić wartości do tego wyrażenia
29 lis 16:04
Ata: dziękuję
29 lis 16:17