Wyznacz liczbę początkową.
Debs: Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej jest równa 8. Jeżeli cyfry w tej liczbie zamienimy
miejscami, to otrzymamy liczbę o 18 większą. Wyznacz liczbę początkową.
30 kwi 14:19
J:
a − szukana liczba.
a = 10x +y
a − 18 = 10y + x
x + y = 8
Układ trzech równań
30 kwi 14:26
J: drugie równanie ma być: a + 18 = 10y + x
30 kwi 14:29
J: Na dobrą sprawę .... mozna to rozwiązać w pamieci ... a = 35 wtedy b = 53 i 53 − 35 = 18
30 kwi 14:34
Debs: Ooo dziękuję, nie wpadłabym na to
30 kwi 14:41