aa
Hugo: Wyrazy a1,a2,a3,...,a10 pewnego nieskończonego ciągu an spełniają warunki a 1 + a3 + a5 + a7
+ a9 = 20 , a2 + a4 + a 6 + a8 + a10 = 15 . Wiedząc, że nieskończony ciąg bn określony wzorem
bn = 43an+5 jest ciągiem geometrycznym, oblicz sumę wszystkich wyrazów ciągu bn .
bn = 43an+5
a1 + a3 + a5 + a7 + a9 = 20
a2 + a4 + a 6 + a8 + a10 = 15
Żeby ciąg bn był geometryczny musi mieć stałe q
Czyli potęga musi być równa 2,1?
30 kwi 13:54
Hugo: 3an+5 = 1 v 3an+5 = 2
3an=−4 v 3an = −3
...
..a w coś w stylu średniej artmetycznej ciągów?.
a5= 10
a6=7,5
30 kwi 14:03
Hugo: bn=4
x
x=1 żeby było stałe q
30 kwi 14:05