Planimetria
Kamix:

Cześć. Mam problem z pewnym zadaniem ; ) Proszę o pomoc ; DD
W trójkącie o bokach 10;14;16 poprowadzono środkową do najdłuższego boku. Oblicz długość tej
środkowej.
Zastosuję tutaj układ równań, dwukrotnie wykorzystując twierdzenie cosinusów.
z
2=14
2+8
2−2*14*8*cosα
z
2=10
2+8
2*2*10*8cosα
Mam układ dwóch niewiadomych i dwa równania, więc nie ma problemu z ich obliczeniem...
z
2=196+64−224cosα
z
2=260−224cosα
Podstawiam z
2 do drugiego:
260−224cosα=100+64−80cosα
−144cosα=−96
Teraz podstawiam za cosα
z=U{2
√84{
√3}.
Nie usuwałem już niewymierności z mianownika, bo wynik jest inny od tego z odpowiedzi. Proszę o
pomoc..
30 kwi 13:54
30 kwi 13:56
J: W obydwu równaniach użyłeś kąt α .... a to nie jest trójkąt równoramienny
30 kwi 13:57
Kamix: bezendu, ale czy na maturce mógłbym użyć tego wzoru bez żadnego wyprowadzania? Bo nie ma go w
tablicach...
30 kwi 14:12
bezendu:
Możesz, musisz napisać że korzystasz z tego
30 kwi 14:35
Kamix:

Próbowałem zrobić to bez tego wzoru i też wynik mi się nie zgadza, co robię źle?
Na początku wyznaczam cosβ
10
2=16
2+14
2−2*16*14cosβ
100=256+194−448cosβ
448cosβ=350
No i teraz już prosto z twierdzenia cosinusów:
| | 175 | |
x2=82+142−2*8*14* |
| |
| | 224 | |
x
2=85
x=
√85
Wynik zły. Proszę o pomoc.
30 kwi 15:32
Piotr 10: 142=196 a nie 194
30 kwi 15:48
Kamix: Dzięki Piotrek ; ) Jak zwykle całe zadanie sypie się przez jakąś błahostkę...
30 kwi 17:15
Mila:
15:32 − metoda dobra.
Kamix, najpierw popatrz na długości boków, lepiej się liczy, gdy wybierzesz opcję
obliczenia cosα.
Sprawdź, może przyda się, a w każdym bądź razie utrwalisz wiadomości.
30 kwi 18:24
Kamix: Dziękuję Pani bardzo serdecznie ; ) Jutro z samego ranka wracam do tego zadanka i tak jak Pani
radzi, dla utrwalenia policzę tego cosα z różnych boków ; P Teraz zajmuje się analityczną, nie
chcę się odrywać, ale jutro liczę od nowa zadanko ; )
30 kwi 19:57