wartość a nie ma rozwiązań
aa: mam obliczyć wartości a dla których równanie nie ma rozwiązań:
|x+2|−|x|=a
wyszło mi tak:
1. x∊(−∞;−2)
−x−2+x=a
−2=a
2. x∊<−2;0)
x+2+x=a
2x+2=a
3. x∊<0;+∞)
x+2−x=a
2=a
nie wiem jaki z tego wniosek? i w tym drugim nie wiem co zrobić z 2x+2=a. co podstawić za x
żeby wyszło a? i skąd mam wiedzieć kiedy ma rozwiązania a kiedy nie? ;x
30 kwi 13:51
J: Narysuj wykres funkcji f(x) = Ix+2I − IxI i wtedy sprawdzaj ilość rozwiązań.
30 kwi 14:02
aa: a inaczej sie nie da, bez rysowania?
30 kwi 14:05
ZKS:
Algebraicznie.
|x + 2| − |x| = a
1
o x ∊ (−
∞ ; −2)
−x − 2 + x = a
a = −2
Teraz żeby to równanie nie miało rozwiązań to po prostu a ≠ −2.
2
o x ∊ [−2 ; 0)
x + 2 + x = a
2x = a − 2
Brak rozwiązań otrzymamy wtedy kiedy te rozwiązanie nie będzie należało do przedziału
[−2 ; 0) zatem musimy rozwiązać nierówności
| a − 2 | | a − 2 | |
| < −2 ∨ |
| ≥ 0 |
| 2 | | 2 | |
a − 2 < −4 ∨ a − 2 ≥ 0
a < −2 ∨ a ≥ 2 ⇒ a ∊ (−
∞ ; −2) ∪ [2 ;
∞)
3
o x ∊ [0 ;
∞)
x + 2 − x = a
a = 2
Tak samo jak w przypadku 1
o aby to równanie nie miało rozwiązań a ≠ 2.
Biorąc część wspólną z otrzymanych odpowiedzi z przypadków 1
o ∩ 2
o ∩ 3
o otrzymamy
odpowiedź.
a ≠ −2 ∩ a ∊ (−
∞ ; −2) ∪ [2 ;
∞) ∩ a ≠ 2 ⇒ a ∊ (−
∞ ; −2) ∪ (2 ;
∞)
30 kwi 14:36
aa: dziekuję bardzo
30 kwi 14:53
MQ: Da się bez rysowania (i liczenia też

)
Lewa strona to różnica odległości do punktów −2 i 0, więc może ona poza odcinkiem (−2,0)
przyjmować wartości −2 lub 2 (zależy z której strony), a pomiędzy nimi od −2 do 2.
Czyli:
a= −2 −− nieskończenie wiele rozwiązań (punktów)
a= 2 −−− nieskończenie wiele rozwiązań (punktów)
−2<a<2 − jedno rozwiązanie (punkt)
30 kwi 15:43