Dwa okręgi są styczne zewnętrzni w punkcie A.
dawidek15:

Dwa okręgi są styczne zewnętrznie w punkcie A. Poprowadzono prostą styczną do obu okręgów
odpowiednio w punktach C i D. Oblicz miarę kąta CAD
30 kwi 13:50
dawidek15: od czego mam zacząć?
30 kwi 13:51
Mila:

s − styczna do obu okręgów
OC ⊥s
AK ⊥s
PD ⊥s
OC||AK, AK||PD
powstały trapezy i trójkaty równoramienne ΔADP, ΔCOA mają kąty przy podstawach równe.
W trapezach masz kąty naprzemianległe wewnętrzne równe.
2α+2δ=180
α+δ=90
∡CAD=90
o
30 kwi 22:08
dawidek15: jakoś to zrobiłem ale teraz jeszcze mam takie jedno równanie do rozwiązania a mianowicie
x(x−1)(x+1)(x+2)=24
mi wyszło co prawda x=−2 i x=1 ale nie wiem czy to jest dobrze? mógłby ktoś to zrobić , ja
zaraz przepiszę swoje rozwiązanie
1 maj 10:20
zawodus: rzeczywiste rozwiązania to x=−3 lub x=2
1 maj 10:22
5-latek: ma wyjsc x=−3 i x=2
1 maj 10:24
dawidek15: x(x−1)(x+1)(x+2)=24
x(x2−1)(x+2)=24
x(x3+2x2−x−2)=24
x4+2x3−x2−2x−24=0
x3(x+2)−1(x2+2x+24)=0
(x+2)(x2+2x+24)(x3−1)=0
(x+2)(x2+2x+24)(x−1)(x2+x+1)=0
czy mój tok myślenia idzie w dobrą stronę ?
1 maj 10:25
dawidek15: czyli już wyszły inne wyniki to jest na pewno źle

może ktoś mi to rozpisać ?
1 maj 10:26
zawodus: 5 linijka to bzdura totalna.
1 maj 10:41
dawidek15: jak należy to rozpisać bo próbuję na różne sposoby i nadal mi nic nie wychodzi
1 maj 10:49
zawodus: szukaj pierwiastków wymiernych
1 maj 10:59
Bogdan:

Zadanie
dawidka można i tak ująć.
Po wykazaniu, że |AD| = |DC| = |DA| =
a, (
a to długość promienia okręgu opisanego na
trójkącie ABC) stwierdzamy: trójkąt wpisany w okrąg, którego jeden z boków jest średnicą tego
okręgu, jest trójkątem prostokątnym.
1 maj 12:17