aa
Hugo: Długości boków trójkąta są kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego o ilorazie q , a
| | q | |
cosinus jednego z jego kątów jest równy − |
| . |
| | 4 | |
Wyznacz q .
a,aq,aq
2
Z tw conisnusów?
a
2=b
2+c
2−2bc*cosα
a − a
b − aq
c − aq
2
| | q | |
a2=a2q2+a2q4−2a2q3*(− |
| ) //dzielimy przez a 2  ? |
| | 4 | |
2q
4+q
4+ 2q
2−2=0
3q
4+ 2q
2−2=0
t:=q
2
3t
2+2t−2=0
Δ=4+2*3*4
Δ=28 = (2
√7)
2
| | −2−2√7 | | −2+2√7 | |
t1= |
| v t2= |
| |
| | 6 | | 6 | |
| | 4−28 | | 4+28 | |
q1= |
| v q2= |
| |
| | 36 | | 36 | |
Dobrze

30 kwi 13:24
Hugo: | | q | |
Hugo.. wyrazami rosnącego ciągu , zatem q>0 ⇔ − |
| jest ujemny czyli jest kątem |
| | a | |
rozwartym. Powinno być
c
2=a
2+b
2 −2abcosy
gdzie c=aq
2
30 kwi 13:28
Hugo: i wgl jak przechodzisz z t1 na q1 to pierwiastkujesz a nie potęgujesz
t = q2 = −2−2√7{36}
30 kwi 13:32
ZKS:
Skoro ten ciąg jest rosnący to q > 1 ponieważ a > 0 jeżeli to jest bok trójkąta. Po drugie
| | q | |
skoro cos(α) = − |
| to jak sam dobrze wywnioskowałeś jest to kąt rozwarty zatem musi ten |
| | 4 | |
kąt leżeć naprzeciwko największego boku. Popraw.
30 kwi 13:36
ZKS:
Widzę że kolega sam do siebie pisze.
30 kwi 13:37
bezendu:
Już chyba się wykończył ten Hugo...
30 kwi 13:37
ZKS:
Jak tam
bezendu już przygotowany do maturki?
30 kwi 13:40
bezendu:
Chyba nigdy do niej nie będę dostatecznie przygotowany, ale powinno być dobrze
30 kwi 13:42
bezendu:
W sumie to tylko boję się planimetrii
30 kwi 13:44
Hugo: zadanko; planimetria za 7 pkt ♥
30 kwi 13:49
ZKS:
Widzę że mamy podobnie też bałem się planimetrii i stereometrii ale na maturze miałem
łatwe zadania i zrobiłem bez problemu.
30 kwi 14:00
bezendu:
Powiem Ci, że robiąc arkusze CKE nie miałem z niczym problemu ale jak wezmę jakieś zadanie ze
zbioru to szok czasami.
30 kwi 14:06