pytanie
baśka: Powiedzcie mi, bo dzisiaj usłyszałam taką teorie, że jak w równaniu czy nierówności wychodzi
x2 + 4 to zawsze tu będzie brak rozwiązania. i tak jest w każdm przypadku jeżeli jest x2
dodać obojętnie jaką liczbę... prawda?
30 kwi 11:39
Radek: No tak bo jak przeniesiesz 4 na drugą stronę to jest
x2=−4
A nie ma takiej liczby która podniesiona do kwadratu wyniesie −4
30 kwi 11:42
J:
To zależy od równania... np. x2 +4 = 4 ma rozwiązanie, ale x2 + 4 = 0 już nie ma.
30 kwi 11:43
baśka: Dzięki
30 kwi 11:57