matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
f
pawel:
3) Dany jest trójkat prostokatny o polu 2 pierwiatki z 3 i kacie ostrym 30c. Oblicz d?ugoEci przyprostokatnych teg
1
P = a*b *
= 2
√
3
2
ab = 4
√
3
a
= tg 30
b
a
√
3
=
=> b = a*
√
3
b
3
ab = a*a*
√
3
= 4
√
3
=> a
2
= 4 => a = 2
a
= sin 30
c
2
1
=
=> c = 4
c
2
30 kwi 11:32
J:
Jest OK.
30 kwi 11:42