Trójkąt i wpisany w niego romb mają wspólny kąt. Stosunek długości boków zawierajacych ten kąt
wynosi k. Wyznacz stosunek pola rombu do pola trójkąta
To będzie taki rysunek? nie rozumiem o co chodzi z tym stosunkiem
A co mi tam − raz dla odprężenia może coś rozwalę
| a | |
= k => a = k*b | |
| b |
| H | |
= sinα => H = b*sinα | |
| b |
| 1 | 1 | |||
PΔ = | a*H = | *k*b*b*sinα | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
PΔ = | *k*b2*sinα | |
| 2 |
| x | |
= k => x = k*(b−y) = k*(b−x) | |
| b−y |
| k*b | ||
x = | ||
| k+1 |
| h | h | k*b | |||
= | = sinα => h = x*sinα = | *sinα | |||
| y | x | k+1 |
| 1 | 1 | k*b | k*b | |||||
P[] = | *x*h = | * | * | *sinα | ||||
| 2 | 2 | k+1 | k+1 |
| 1 | k2*b2 | |||
P[] = | * | *sinα | ||
| 2 | (k+1)2 |
| P[] |
| k | |||||||||
= | = | ||||||||||
| PΔ |
| (k+1)2 |
A co mi tam − raz dla odprężenia może coś rozwalę
| a | |
= k => a = k*b | |
| b |
| H | |
= sinα => H = b*sinα | |
| b |
| 1 | 1 | |||
PΔ = | a*H = | *k*b*b*sinα | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
PΔ = | *k*b2*sinα | |
| 2 |
| x | |
= k => x = k*(b−y) = k*(b−x) | |
| b−y |
| k*b | ||
x = | ||
| k+1 |
| h | h | k*b | |||
= | = sinα => h = x*sinα = | *sinα | |||
| y | x | k+1 |
| 1 | 1 | k*b | k*b | |||||
P[] = | *x*h = | * | * | *sinα | ||||
| 2 | 2 | k+1 | k+1 |
| 1 | k2*b2 | |||
P[] = | * | *sinα | ||
| 2 | (k+1)2 |
| P[] |
| k | |||||||||
= | = | ||||||||||
| PΔ |
| (k+1)2 |
| Pr | P−P1−P2 | P1 | |||
= | = 1− 2 | = 1−2k2 − szukany stosunek. | |||
| P | P | P |
prostym rozwiązaniu
...
Wg mnie − trójkąty P1 i P2 są podobne ale nie takie same − coś mi pigor twój wynik
nie pasi
| P1 | P2 | |||
stosunków pól | = | 3−ech trójkątów parami podobnych . | ||
| P | P |
Trójkąty ABC i DBE i EFC są podobne z cechy (kkk)
| a | ||
z treści zad. | =k ⇒ a=k*b | |
| b |
| x | a | x | kb | |||||
to | = | ⇒ | =k ⇒ x= | |||||
| b−x | b | b−x | k+1 |
| k2b2 | ||
P(rombu)= x2*sinα = | *sinα | |
| (k+1)2 |
| ab | kb2 | |||
P(ABC)= | *sinα = | *sinα | ||
| 2 | 2 |
| P(robu) | 2k | ||
= | |||
| P(ABC) | (k+1)2 |
| 1 | ||
Eta − podporo i filarze drużyny − nie wiem skąd mi się wzięła | w polu rombu. | |
| 2 |
Bez skrótów:
| |AC| | |
= k | |
| |AB| |
| |GC| | |EF| | c | |||
= k ⇒ |GC| = kc, | = k ⇒ |EB| = | ||||
| |GF| | |EB| | k |
| pole rombu | c2*sinα | ||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||
| pole trójkąta ABC |
|
| 2c2sinα | 2 | k | ||||||||||||||||||||||
= | = | * | = | |||||||||||||||||||||
|
| k |
| 2k | 2k | |||
= | = | |||
| 2k + 1 + k2 | (k + 1)2 |