Sześcian
Cash18: W sześcianie ABCDA'B'C'D' o krawędzi a końce przekątnej dolnej podstawy BD połączono z
punktem P leżacym na nierównoległej przekątnej górnej podstawy. Otrzymany trójkąt ma pole u{ 3
}{ 4 }a
2. Wyznacz sinus nachylenia tego trójkąta do dolnej podstawy sześcianu oraz pole
przekroju do którego należy przekątna BD i punkt P.
30 kwi 08:45
Cash18: | | 3a2 | |
Otrzymany trójkąt ma pole |
| − Poprawka |
| | 4 | |
30 kwi 08:52
J:
Otrzymany trójkąt BDP jest trójkatem równobocznym i sin kąta jego nachylenia do podstawy
| | a | |
wynosi: sinα = |
| , gdzie h − wysokośc trójkąta |
| | h | |
30 kwi 09:16
Cash18: A skąd wiadomo że jest równoboczny?
30 kwi 09:19
Cash18: | | 3a√2 | |
Wyliczyłem h trójkąta i wynosi ona h = |
| , więc chyba coś nie tak. |
| | 4 | |
30 kwi 09:23
J:
| | a2√3 | |
Pospieszyłem się .... , gdyby był równoboczny, to by miał pole : |
| , ale to nie |
| | 4 | |
| | a | |
szkodzi,znając jego pole oblicz wysokość h i nadal sinα = |
| |
| | h | |
30 kwi 09:25
Cash18: Okej zgadza się − zrobiłem to zadanie − temat do zamknięcia. Rzeczywiści bd równoboczny.
30 kwi 09:27
Cash18: Znaczy nie bd − co ja pisze....
30 kwi 09:27
J: No zaraz .... nie był równoboczny ..
30 kwi 09:28
Cash18: No poprawiłem się na dole bo nie dopisałem "nie"
30 kwi 09:29
J: A pole przekroju ( trapezu) obliczyłeś ?
30 kwi 09:33
Cash18: Tak − górna podstawa to połowa przekątnej.
30 kwi 09:34
J: Obliczyłeś to .... czy wydedukowałeś ?
30 kwi 09:36
Cash18: Wydedukowałem, ale chyba dobrze bo wynik się zgadza.
30 kwi 09:38
J: OK.
30 kwi 09:44