matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż nierówność
Ala :
Rozwiąż nierówność: −12x
2
−x+1<0
30 kwi 08:40
J:
Δ = 1 + 48 = 49
√
Δ
=
√
49
= 7
1 + 7
−1
1 − 7
1
x
1
=
=
oraz x
2
=
=
−24
3
−24
4
−1
1
Odp.: x ∊ (−
∞
,
) ∪ (
,+
∞
)
3
4
30 kwi 09:05
Cash18:
1 − 7
1
1 + 7
− 1
Δ= 1+48=49
√
Δ
=7 x1=
=
x1=
=
−24
4
−24
3
− 1
1
Parabola ramionami do dołu − "smutna" więc x∊ (−
∞
,
) i (
,
∞
)
3
4
30 kwi 09:06
J:
Twoje " i ' miedzy przdziałami oznacza,że nierówność nie ma rozwiązań....
30 kwi 09:13