planimetria
razor: Jak mam takie śmieszne zadanie
W trójkącie ABC dane są |AB| = 8, |∡ABC| = 20 st., |∡CAB| = 30 st. Oblicz długości boków
trójkąta oraz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt.
to da się to rozwiązać bez używania sin130/20? Czy wtedy mam to przybliżyć z karty wzorów czy
zostawić tak jak jest?
30 kwi 00:22
Bogdan:

Pomijam znak
o przy mierze kąta, r − długość promienia okręgu wpisanego,
γ = 130, sinγ = sin(180 − 50) = sin50
| | a | | 8 | |
Z twierdzenia sinusów: |
| = |
| ⇒ a = ... |
| | sin30 | | sin50 | |
Podobnie obliczamy wartość b
| | 1 | | 1 | |
Pole trójkąta P = |
| *8*sin30, Obwód L = a + b + 8, P = |
| L*r ⇒ r = ... |
| | 2 | | 2 | |
Trzeba odczytać wartości potrzebnych funkcji trygonometrycznych z tablic
30 kwi 01:23
Bogdan:
| | 1 | |
P= |
| *8*b*sin30.  |
| | 2 | |
30 kwi 01:39
razor: Bogdan ja wiem jak to zadanie zrobić

moje pytanie brzmiało czy jak coś takiego trafi się na
maturze to czy powinienem przybliżać sin z tablic, zostawić tak jak jest, czy może próbować
innej metody?
30 kwi 09:07
Bogdan:
Odpowiedziałem, że trzeba odczytać wartości z tablic. Dodam − wybieramy wartości najbliższe
30 kwi 09:58
zombi: Ah ta matura PWN.
30 kwi 10:13