Rozwiąż równania(logarytmy):
Piotrek: Jeżeli komuś te zadania by nie sprawiły problemu i miałby chwilkę, aby pomóc bardzo byłbym
wdzięczny
Rozwiąż równania:
1. log13|x3−27|−log13|x−3|=1
2. 2(log3x)2−log3x−1=0
29 kwi 23:22
pigor: ..., no to np. tak
1. log13|x3−27|−log13|x−3|=1 i x−3≠0 ⇔
|(x−3)(x2+3x+9)|
⇔ log13
= 1 ix≠3 ⇔
|x−3|
⇔ log13|x2+3x+9|= 1 i x≠3 ⇒ log13(x2+3x+9)= 1 ⇔
⇔ x2+3x+9=131 ⇔ x2+3x−4=0 ⇔ x= −4 v x=1 ⇔ x∊{−4,1} .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2. 2(log3x)2−log3x−1= 0 i x>0 ⇒ 2(log3x)2−2log3x+log3x−1= 0 ⇔
⇔ 2log3x(log3x−1)+ 1(log3x−1)= 0 ⇔ (log3x−1) (2log3x+1)= 0 ⇔
⇔ log3x−1=0 v 2log3x+1=0 ⇔ log3x=1 v 2log3x= −1 ⇔
⇔ x=31 v x= 3−12 ⇔ x=3 v 13√3 ⇔ x∊{3, 13√3} .