Równanie okręgu
Tufuuuus : AB jest średnicą okręgu, gdzie A (3,2) i B (5,−6), napisz równanie okręgu. Pomóżcie
29 kwi 23:02
Bogdan:
Wyznacz sam środek okręgu, później długość promienia
29 kwi 23:05
Bogdan:

może rysunek Ci pomoże?
29 kwi 23:10
Tufuuuus : Sorka jestem bo mi neta wywaliło. więc jeżeli środek okręgu to
S= ( x1 + x2 / 2 , y1+ y2 /2 ) zgadza się? i wychodzi S (4 ,−2 )
29 kwi 23:14
J:
Dobrze ... teraz promień:
r = √(4−3)2 + (2+2)2 = √1 + 16 = √17 i r2 = 17, zatem szukany okrąg ma równanie:
(x − 4)2 + (y +2)2 = 17
30 kwi 08:19