Pierwiastki wielomianu
Radek: Witam, mam problem
Mam wielomian w(x)=x
4−x
3−4x
2+4x i mam podać pierwiastki wielomianu G(x) gdzie G(x)=(x+1)?
Dziękuje za pomoc
29 kwi 22:53
Mila:
Przepisz dokładnie treść zadania.
g(x)=x+1
x+1=0
x=−1
29 kwi 22:56
Radek: Rozłóż wielomian W(x)=x4−x3−4x2+4x na czynniki możliwie najniższe, a następnie podaj
wszystkie pierwiastki wielomianu G(x), gdzie G(x)=(x+1)
W(x)=x4−x3−4x2+4x=x(x−1)(x−2)(x+2) i co dalej ?
29 kwi 23:00
Mila:
Ma byc :
G(x) =W(x+1) ? Prawda?
W(x+1)=(x+1)*(x+1−1)*(x+1−2)*(x+1+2)
W(x)=(x+1)*x*(x−1)(x+3)
x∊{−3,−1,0,1}
29 kwi 23:10
Radek: Dziękuje bardzo
29 kwi 23:16
Mila:
29 kwi 23:29