prawdopodobieństwo
hehe: | | 5 | | 4 | |
wykaż, że jeżeli A, B są podziorami Ω oraz P(B) < |
| , P(A∩B) > |
| , to P(A' ∩ B) < |
| | 8 | | 7 | |
29 kwi 22:40
Saizou :

szukamy zakropkowanej części
zauważ że (A'∩B)⊂B−(A∩B)
29 kwi 22:51
pigor: ... , wykaż, że jeżeli A, B są podzbiorami Ω,
oraz P(B)<
58, P(A∩B)>
47, to P{A'∩B)<
114.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż,
Saizou pięknie ci pokazał, że
(A'∩B) ⊂ (zawiera się w) B−(A∩B) i B,
A∩B − zbiory (zdarzenia) rozłączne ⇒
⇒
P(A'∩B) ≤ P(B) − P(A∩B) =
58 −
47 =
=
3536 −
3256 =
356 < 456 =
114 . ... c.n.w. . ...
29 kwi 23:18
heh: dzięki wielkie

Jeszcze pytanie odnośnie znaku ≤, który ostatecznie zmienia się w < , dlaczego?
29 kwi 23:23
pigor: hmm... , nie zastanowiłe(a)ś się tylko klapnąłe(a)ś
to swoje pytanie i nie wiem co powiedzieć ,
no bo czy moglem napisać =, czyli
356 = u{4}{56) , a może >

,
przecież a ≤ b oznacza (czyta się) a jest mniejsze
lub równe b . . ..
30 kwi 00:10