aa
Hugo: Błagam znajdzcie mi błąd



Ciąg (a,b,c) jest geometryczny, a ciągi (4a − 4,2b − 2,c − 1) i (a + 5,b + 3,c − 15) są
arytmetyczne. Oblicz a,b,c .
a,b,c
(4a − 4,2b − 2,c − 1)
(a + 5,b + 3,c − 15)
b
2=ac
c − 1 −(2b−2) = 2b−(4a−4)
c − 15−(b + 3)=b + 3−(a + 5)
b
2=ac
c − 1 −2b+2 = 2b−4a+4
c − 15−b − 3=b + 3−a − 5
b
2=ac
c = 4b−4a+3 //PODSTAWIAMY
c − 16 =2b + −a
b
2=a( 4b−4a+3)
(4b−4a+3) − 16 =2b + −a
b
2= 4ba−4a
2+3a
4b−4a+3 − 16 =2b + −a
b
2= 4ba−4a
2+3a
2b − 13 = 3a ⇔ 2b = 3a +13 ⇔ b = 1,5a +6,5
(1,5a +6,5)
2= 4(1,5a +6,5)a−4a
2+3a
2,25a
2 +42.25 +19.5a = 6a
2+26a − 4a
2+3a
0,25a
2 +42.25 =9,5a
0,25a
2 −9,5a +42.25 =0 /*4
a
2 −38a +169=0
Δ= 38*38−4*169=768
Pierwiastki w odp mają być całkowite
29 kwi 22:32
ICSP: drugie równanie czego jest samo 2b ?
29 kwi 22:33
ICSP: Na przyszłość :
| | a1 + a3 | |
a1 , a2 , a3 tworzą ciag arytmetyczny to a2 = |
| |
| | 2 | |
29 kwi 22:35
Hajtowy:
{ 2(2b−2) = 4a−4+c−1 ⇒ 4b − 4 = 4a + c − 5 ⇒ 4a − 4b + c = 1 ⇒ c = 1 + 4b − 4a
| | a+c+16 | |
{ 2(b+3) = a+5+c−15 ⇒ 2b+6 = a + c − 10 ⇒ 2b = a+c−16 ⇒ b= |
| |
| | 2 | |
29 kwi 22:37
Hajtowy:
Teraz podstaw to co trzeba tam gdzie trzeba i ma wyjść

myślę, że nie zrobiłem chochlika
29 kwi 22:38
PW: Zafundowałeś sobie straszne rachunki. Efektywny sposób to wprowadzi symbol q − iloraz iągu
geometrycznego.
b = aq, c = aq2
przedstawić ciągi arytmetyczne w tym języku − już mamy tylko 2 niewiadome. Korzystają z rady
ICSP uzyskać dwa równania kwadratowe zmiennej q z parametrem a; układ równań powinien się
rozwiązywać prosto − aq2 zredukują się po odjęciu stronami.
29 kwi 22:57
Hugo: Hmmmm
29 kwi 23:00
Hugo: 3 nie wiadome 3 równania
29 kwi 23:00
Hugo: PRzecież można i tak:
a
1,a
2,a
3
a
3−a
2=a
2−a1

− artmetyczny
29 kwi 23:06
ICSP: Można, tylko trzeba jeszcze umieć do tego wzoru podstawić
29 kwi 23:08
Hugo: ICSP skąd tyle w tb czułości do HUGA w swoich wypowiedziach

?
29 kwi 23:23
Hugo: a w szachy umiesz grać

?
29 kwi 23:26
zombi: A najłatwiej w tych zadaniach jest dzielić stronami, oczywiście przy odpowiednich założeniach,
wtedy wyniki dostajemy w paru linijkach. Ja zawsze tym sposobem robię i nigdy się nie
zawiodłem.
29 kwi 23:28
Hugo: możesz pokazać na tym przykładzie?
29 kwi 23:39