Trygonometria. Pytania
Qmi: Trygonometria, równania trygonometryczne elementarne. Pytania
Mam sobie zadanie:
Cały ułamek jest pod pierwiastkiem. Jak go zmieścić tam?
| | x | | √3 | | x | | √3 | |
3: sin |
| = |
| v sin |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | π | | x | | 4 | |
4: |
| = |
| + 2Kπ v |
| = |
| π + 2Kπ |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
Tak mam w zeszycie, tam dalej są wyliczenia, ale ja nie rozumiem jak zniknął pierwiastek z
pierwszego wersu, potem dlaczego rozpisujemy że mamy (v = lub) w trzecim wersie, i potem w 4
dlaczego tam pojawia się pi.
29 kwi 21:23
Qmi: ~ podbijam
29 kwi 21:29
Qmi: ~ odświeżam
29 kwi 21:39
J: Napisz treść zadania ... bo to są jakieś bzdury
29 kwi 21:46
Qmi: Rozwiąż równanie:
Pierwiastek jest też na ułamku. Tam jest też kwadrat, nie napisałem tego wcześniej bo nie było
tego w zeszycie kolegi, także w moim, zobaczyłem dopiero w książce.
Prawidłowe równanie to:
29 kwi 21:53
J: | | √3 | | √3 | | √3 | |
Czyli ... Isin(0.5x)I = |
| ⇔ sin(0.5x) = |
| lub sin(0.5x) = − |
| ⇔ ... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
pkt.4
29 kwi 21:58
Qmi: To jak tam jest wartość bezwzględna to ogarniam. Tylko skąd teraz tam się PI pojawiało?
29 kwi 22:04
J: | | √3 | | π | |
sin60o = |
| , a 60o = |
| |
| | 2 | | 3 | |
29 kwi 22:10
29 kwi 22:19
Qmi: | | √3 | | 4 | |
a − |
| zamieniłem na |
| − dlaczego? |
| | 2 | | 3 | |
29 kwi 22:20
J: | | √3 | |
sin(−α) = − sinα czyli .. sin(−60) = − sin 60 = − |
| |
| | 2 | |
29 kwi 22:22
Qmi: Wysyłam co mam dalej zrobione.
| | x | | π | | x | | 4 | |
4: |
| = |
| + 2kπ v |
| = |
| + 2kπ |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | x | | π | | x | | 5 | |
5: |
| = (π− |
| )+2kπ v |
| = |
| π + 2kπ |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 2π | | 8 | |
6:x= |
| + 4kπ v x = |
| π + 4kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 10 | |
7:x= |
| π 4kπ v x= |
| π + 4kπ |
| | 3 | | 3 | |
Przepraszam za cały ten bałagan...
29 kwi 22:25
Qmi: z 3 na 4 wers.
| | √3 | | 4 | |
Dlaczego z |
| w 4 wersie jest |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | π | |
Dlaczego w 5 wersie jest π− |
| , skąd się wzięło to π od którego odejmujemy. I dlaczego |
| | 3 | |
| | 5 | |
potem w piątym wersie mam |
| ? |
| | 3 | |
29 kwi 22:29