geometria
maja: na boku BC równobocznego trójkąta ABC wybrano taki punkt D, że stosunek pola trójkąta ADB do
pola trójkąta ADC wynosi 1:2. Wyznacz tangens kąta DAB.
29 kwi 20:47
Eta:
| P(ADB) | | 1 | |
| = |
| −− trójkąty mają wspólną wysokość h |
| P(ADC) | | 2 | |
to |BD|=2x , |DC|=4x , x>0
Z trójkąta DEB "ekierki" 60
o,30
o,90
o
|BE|=x , |AE|=5x , |ED|=x
√3
29 kwi 21:50
pigor: ..., lub z warunków zadania i danego stosunku pól :
PADB : PΔACD= 12 = sinα : sin(60
o−α} ⇔
2sinα= sin(60o−α) ⇔
⇔ 2sinα= sin60
ocosα−sinαcos60
o ⇔ 2sinα=
12√3cosα−
12sinα /*2 ⇔
⇔ 4sinα+sinα=
√3cosα /:cosα ⇔ 5tgα=
√3 ⇔
tgα= 15√3 . ...
29 kwi 22:52
Eta:
29 kwi 23:19
pigor: ..., czy coś mam wyjaśnić ....
29 kwi 23:21
Eta:
29 kwi 23:21
Eta:
Dla mnie? wszystko jasne

.... ciekawe co odpowie
maja
29 kwi 23:23
Mila:
Maja z obrazu Goi, która? Ubrana?
29 kwi 23:28
pigor: ..., no właśnie to ...

niedomówienia w moich (nie)gotowcach . ...
29 kwi 23:30