kl
lola: Błagam o wytłumaczenie jednej rzeczy!
| | a | |
Pierwsze dam przykład zadania; Wykres funkcji f(x)= |
| , gdzie a≠0, o wektor u=[p.q]. |
| | x | |
Wyznacz a,p oraz q
Nie wiem jak mam przekształcić te wzory i nie wiem jak się do robi, tzn dzięki mianownikowi
wiem że p= −1 ale nie wiem jak resztę, proszę o wytłumaczenie!
29 kwi 20:37
ICSP: | | 2x − 3 | | 2(x+1) − 5 | | −5 | |
y = |
| = |
| = 2 + |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x + 1 | |
29 kwi 20:39
lola: ooo kurde zapomniałam o tym dziękuje bardzo mi to pomogło tylko gdzie się podziało w licnziku
x+1
29 kwi 20:41
ICSP: Zniknęło
29 kwi 20:42
lola: aa i skąd jeszcze a wziąć ?!
29 kwi 20:44
lola: a czemu zniknelo?
29 kwi 20:44
ICSP:
akurat a się nie zmienia
29 kwi 20:44
lola: tylko czemu znikneło x+1 z licznika?
29 kwi 20:51
ICSP: skróciło się z mianownikiem .
29 kwi 20:54
lola: ale w mianowniku dostało

;__;
29 kwi 21:01
lola: ?
29 kwi 21:06
lola: błagam niech mi ktoś odpowie bo to kluczowe pytanie dla mnie
29 kwi 21:08
daras: to sa takie sztuczki lola ,tak jak nick ICSP niedługo zniknie
29 kwi 21:08
.:
29 kwi 21:09
lola: aaa jaja sobie robicie a ja jtr sprawdzian z tego pisze
29 kwi 21:09
daras: proponuję żebyś sama przeliczyła to od początku do końca, to ci się może rozjaśni w głowie
29 kwi 21:09
daras: teraz piszesz

29 kwi 21:10
lola: nooom

niezbyt kolorowa się zapowiada

Obliczyłam sobie to sama ale dalej nie kumam może
ktoś w szkole jtr mi jeszcze powie
29 kwi 21:13
daras: zapytaj czwartoklasistów oni mieli już ułamki
29 kwi 21:15
ICSP: | 2a + b | | 2a | | b | | b | |
| = |
| + |
| = 2 + |
| |
| a | | a | | a | | a | |
Poziom podstawówki
29 kwi 21:18
5-latek: | | 2x−3 | | 2(x+1)−5 | |
Jesli wiesz skad sie wzielo to |
| = |
| to teraz na podstzwie wlasnosci |
| | x+1 | | x+1 | |
| | a−b | | a | | b | |
dzialan na liczbach R minowicie |
| = |
| − |
| |
| | c | | c | | c | |
| | 2(x+1) | | 5 | |
nasze a= 2(x+1) b= 5 i c= x+1 to wedlug tego wzoru mamy |
| − |
| |
| | x+1 | | x+1 | |
Zobacz co sie uprosci i co zostanie
29 kwi 21:19
daras: 5−latku za trudnym językiem nawijasz
29 kwi 21:21
5-latek: Czesc
daras 
Ale chyba ucza o tym w szkole ?
29 kwi 21:23
daras: ja już nie wiem czego tam uczą, zbyt daleko odleciałem ale jakieś echa o tym do mnie dolatują

chyba to teraz wygląda jak jaskinia Platona
4 maj 22:19