Równania wimierne
gedis: Czy równanie to nie ma rozwiązań ?
29 kwi 20:17
J: Trzeba to sprawdzić.
29 kwi 20:20
gedis: Sprawdziłam i tak mi wyszło ale od tego zależy moja ocena i chce poprostu się dowiedzieć. Ale
dziękuję za odpowiedź
29 kwi 20:31
J: Gołym okiem widać,że jest rozwiązanie... pokaż swoje obliczenia.
29 kwi 20:33
Dziadek Mróz:
D:
x + 2 ≠ 0
x ≠ −2
x
2 − 4 ≠ =
x
2 ≠ 4
x ≠ ±2
2(x
2 − 4) = 4x(x + 2)
2x
2 − 8 = 4x
2 + 8x
−2x
2 − 8x − 8 = 0
−x
2 − 4x − 4 = 0
x
2 + 4x + 4 = 0
Δ = 0
Jaki wniosek?
29 kwi 20:34
5-latek: zalozenia x+2≠0 to x≠−2 i x
2−4≠0 to x≠2 lub x≠−2 czyli D=R\{−2.2}
2(x
2−4)=4x(x+2)
dalej rob sama
29 kwi 20:36
J: Poszliście chłopaki ostro ... i po co ?
| | 2(x−2) −4x | |
⇔ |
| = 0 ⇔ 2x − 4 − 4x = 0 ⇔ −2x = 4 ⇔ = = −2 |
| | x2 − 4 | |
29 kwi 20:40