Wykaż że jeżeli
Matejko: Wykaż że jeżeli x+y+z=0 to x3+y3+z3=3xyz
proszę o wskazówkę
29 kwi 19:50
Piotr 10: Przeczuwam
Średnia potęgowa ≥ Średnia arytmetyczna
29 kwi 19:53
Piotr 10: Co ja gadam, nie patrz to co wyzej napisalem
29 kwi 19:54
Marcin: z=−x−y

x
3+y
3+(−x−y )
3=3xy(−x−y)
Możesz się trochę pomęczyć, ale przedstaw to jako równanie zawsze prawdziwe
29 kwi 19:57
Saizou :
Piotrze a czemu źle

tylko wystarczy to poszerzyć xd
| | a3+b3+c3 | | a+b+c | |
3√ |
| ≥ |
| ≥3√abc |
| | 3 | | 3 | |
a
3+b
3+c
3≥3abc a równość zachodzi tylko dla a+b+c=0
29 kwi 19:58
Piotr 10: kurcze wyczuwalem srednia geometryczna tez
29 kwi 19:59
Saizou :
29 kwi 20:00
Saizou :
ciekawe dlaczego nie mówi się średnia sześcianowa

jak jest kwadratowa to może być sześcianowa
29 kwi 20:01
Piotr 10: Może dlatego, że ta średnia jest rzadko używana
29 kwi 20:02
ZKS:
Saizou ze średnimi trzeba uważać i wiedzieć kiedy można stosować mam nadzieje że to
wiesz.
29 kwi 20:03
Wazyl: Saizou równość ta nie zachodzi przypadkiem gdy a=b=c ?
29 kwi 20:04
Marcin: Saizou to ponoć specjalista od średnich
29 kwi 20:04
Saizou : a no tak, raz się na tym złapałem i nie chcę powtarzać tego błędu
29 kwi 20:04
ZKS:
29 kwi 20:05
Saizou : Marcinie specjalistą ta ja nie jestem już kiedyś mówiłem
29 kwi 20:06
ZKS:
Zobacz wpis który napisał
Wazyl.
29 kwi 20:06
Saizou :
Wazyl
| | a3+b3+c3 | | a+b+c | | a3+b3+c3 | |
3√ |
| ≥ |
| =0 i jest to najmniejsza wartość 3√ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | a+b+c | |
0= |
| ≥3√abc i jest to największa wartość 3√abc |
| | 3 | |
zatem równość między
| | a3+b3+c3 | |
3√ |
| a 3√abc jest dla wartości =0 |
| | 3 | |
29 kwi 20:08
Saizou : a no tak Wazyl ma rację trochę się zapędziłem
29 kwi 20:10
ZKS:
Wykorzystuję nie zbyt znaną równość
(x + y + z)3 = x3 + y3 + z3 + 3(x + y)(x + z)(y + z)
(x + y + z)3 − 3(x + y)(x + z)(y + z) = x3 + y3 + z3
x3 + y3 + z3 = (x + y + z)3 − 3(x + y)(x + z)(y + z)
korzystamy z założenia x + y + z = 0 i mamy
x3 + y3 + z3 = 0 − 3 * (−z) * (−y) * (x) = 3xyz.
29 kwi 20:10
Wazyl: Saizou dlaczego 0 ma być najmniejszą wartością 3√abc?
29 kwi 20:12
ZKS:
Dwa razy to samo wpisałem 2 i 3 linijka jest identyczna.
29 kwi 20:12
ZKS:
Widzę męczysz
Wazyl ale bardzo dobrze męczysz.
29 kwi 20:13
PW: Pozwolę sobie powiedzieć, że rozwiązanie nie wymaga stosowania twierdzeń o średnich. Jest taki
piękny wzorek
(x+y+x)3 = x3+y3+z3 + 3(x+y)(x+z)(y+z),
który można nazwać jeszcze jednym wzorem skróconego mnożenia.
Zastosowanie tego przy założeniu x+y+z=0 daje
0 = (x+y+z)3 = x3+y3+z3 + 3(x+y)(x+z)(y+z),
skąd
x3+y3+z3 = − 3(x+y+(x+z)(y+z),
a ponieważ x+y=−z, x+z = −y i y+z=−x,
x3+y3+z3 = − 3(−z)(−y)(−x),
o kończy dowód.
29 kwi 20:15
Saizou :
0 jest największą wartością 3√abc
wynika to z nierówności o średnich xd
29 kwi 20:15
Wazyl: ZKS jestem jego prawie rówieśnikiem (2LO) tak się przekomarzam. Oczywiście nie mam żadnego
autorytetu żeby go poprawiać

Masz jakieś ciekawe zadanko ZKS albo Saizou?
29 kwi 20:15
ZKS:
Tutaj dobrze pisze Saizou największą wartością 3√abc jest 0.
29 kwi 20:16
Marcin:
x
3+y
3+(−x−y )
3=3xy(−x−y)
x
3+y
3+(−x
3−3x
2y−3xy
2−y
3)=−3x
2y−3xy
2
−3x
2y−3xy
2=−3x
2y−3xy
2
0=0
Ja tam wolę nie kombinować
29 kwi 20:16
PW: ZKS,

byłeś o 5 minut szybszy, nie widziałem Twojego wpisu − strasznie wolno mi
idzie pisanie.
29 kwi 20:17
ZKS:
Wszyscy w prawie jednakowym czasie napisali.

Myślałem że Ty jesteś tegorocznym maturzystą
miałem nawet napisać jak tam przygotowania do maturki.
29 kwi 20:17
Wazyl: Dla a=2, b=−1, c=−1 mamy
3√4>0
29 kwi 20:18
ZKS:
Wazyl mam dla Ciebie ciekawe zadanko.

Chwilka.
29 kwi 20:18
PW: Marcin, korzystasz z tezy, nic nie udowodniłeś, będę się upierał, że bez komentarzy taki
ciąg przekształceń nie jest poprawnym dowodem. Gdyby teza była fałszywa, to udowodnienie na
jej podstawie prawdziwego zdania 0=0 jest poprawnym wywodem, ale nie czyni z tezy prawdy.
29 kwi 20:21
Marcin: Ok, rozumiem. Chciałem pomóc, ale nie wyszło
29 kwi 20:23
ZKS:
Racja bo jak widzę że ktoś wykorzystuje nierówności między średnimi to mi się ubzdurało że
x ; y ; z są nieujemne a w treści tylko wiadomo że x + y + z = 0.
29 kwi 20:26
ZKS:
Wazyl rozwiąż równanie
| | 252x | | 99 | |
250x + 2 * 249x + ... + 49 * 22x + 50 * 2x = |
| + |
| . |
| | (2x − 1)2 | | 4 | |
29 kwi 20:28
Saizou :
ZKS kojarzę to

a no faktycznie popsułem zadanie artysty
29 kwi 20:31
Wazyl: Nieźle wygląda. Pomyślę.
To ze starej maturki?
29 kwi 20:32
ZKS:
Robiłeś to zadanie
Saizou?

Jeżeli nie to miłego rozwiązywania życzę.
29 kwi 20:34
ZKS:
Raczej ze starej matury to nie jest.
29 kwi 20:35
29 kwi 20:36
zawodus: Ale z odpowiednim komentarzem
29 kwi 20:39
Marcin: To jak tutaj przeprowadzić ten 'odpowiedni' komentarz?
29 kwi 20:42
ZKS:
Wystarczy na końcu napisać "Przeprowadzając ciąg przekształceń równoważnych otrzymaliśmy
prawdę zatem prawdziwe jest równanie wyjściowe" albo za każdą linijką pisać znak ⇔.
29 kwi 20:46
Wazyl: To musi być jakiś wzór...
29 kwi 20:46
ZKS:
Na pewno znasz ten wzór.
29 kwi 20:49
Wazyl: Próbuję tak:
| 251x−1 | | 250x−1 | |
| + |
| +... |
| 2x−1 | | 2x−1 | |
Teraz kolacja. Z pełnym brzuchem się lepiej myśli
29 kwi 20:53
ZKS:
Dobrze że masz jakiś pomysł o to chodzi.
29 kwi 21:02
Wazyl: Dobra moze coś z tego wymodze.
| 251x−1+250x−1+....+22x−1 | | 252x | | 99 | |
| −50= |
| − |
| |
| 2x−1 | | (2x−1)2 | | 4 | |
Czy to jest prawidłowe przekształcenie czy gdzieś się walnelem?
29 kwi 21:24
Wazyl: L=2
51x+2
50x+...2
2x−50
29 kwi 21:30
zombi: Ze wzorów Viete'a to pierwsze też ładnie idzie : )
29 kwi 21:36
Wazyl: | −22x+252x−252x | | 50 | | 101 | |
| − |
| = |
| |
| (2x−1)2 | | 2x−1 | | 4 | |
4(−2
2x−50(2
2x−1))−101(2
x−1)
2=0
−54*2
2x+50−101*2
2x+202*2
x−101=0
−155*2
2x+202*2
x−51=0 2
x=t ; t>0
−155t
2+202t−51=0
delta ..
chyba coś nie tak
29 kwi 21:45
ZKS:
Powiem że √Δ wychodzi ładny.
29 kwi 21:57
ZKS:
zombi prawda ze wzorami Viete'a ładnie wychodzi.
29 kwi 22:02
Wazyl: Ile CiΔ wyszla?
29 kwi 22:13
ZKS:
Δ = 38416
29 kwi 22:19
Wazyl: Zombi wstawilbys tez rozwiazanie wzorami Vieta?
29 kwi 22:19
Wazyl: ZKS gdzie mam blad?
29 kwi 22:22
ZKS:
Z wielomianem to mam coś takiego.
Niech x ; y oraz z będą pierwiastkami wielomianu W(u)
W(u) = (u − x)(u − y)(u − z) ∧ x + y + z = 0
W(u) = u3 + (xy + xz + yz)u − xyz
W(x) = x3 + (xy + xz + yz)x − xyz = 0
W(y) = y3 + (xy + xz + yz)y − xyz = 0
W(z) = z3 + (xy + xz + yz)z − xyz = 0
sumujemy i otrzymujemy
x3 + y3 + z3 + (xy + xz + yz)(x + y + z) − 3xyz = 0
x3 + y3 + z3 − 3xyz = 0
x3 + y3 + z3 = 3xyz.
29 kwi 22:23
ZKS:
Ogólnie gdzieś musiałeś coś zmotać bo współczynnik się nie zgadzają.
29 kwi 22:24
Wazyl: Metoda dobra czy tez zamotalem?
29 kwi 22:27
ZKS:
| | 251x − 1 | | 250x − 1 | |
Przy |
| + |
| + ... |
| | 2x − 1 | | 2x − 1 | |
powinno być tak
| | 250x − 1 | | 249x − 1 | |
2x * |
| + 2x * |
| + ... |
| | 2x − 1 | | 2x − 1 | |
29 kwi 22:28
Wazyl: Ok. Juz widze. Fajne zadanko. Zdradzisz z kad je wziales?
29 kwi 22:37
ZKS:
Z tego forum.
29 kwi 22:41