Proszę
Natalia: Prosze pomóżcie
Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
(sin x + cos x)2 + (sin x − cos x)2 = 2
29 kwi 19:48
Mila:
Wykonaj działania, potęgowanie, potem jedynka trygonometryczna i redukcja.
29 kwi 19:50
Natalia: sin2x+cos2x+sin2x−cos2x=2sin2x i co dalej?
29 kwi 19:56
Mila:
Oj, Natalio, wzory skróconego mnożenia przecież trzeba zastosować.
L=sin2x+2sinx*cosx+cos2x+sin2x−2sinx*cosx+cos2x
=(sin2x+cos2x)+(sin2x+cos2x)=1+1=2=P
29 kwi 19:59
Natalia: a no tak

faktycznie

dzięki wielkie
29 kwi 20:00