zadanie
muflon: Wyznacz te wartość a a≠−1 kiedy f(x)=(ax+2a−2)/(x−2) nie ma punktów wspólnych z prostą
y=(a2−3)(a+1)
a≠2
Przyrównałem f(x)=y
i spradziłem, że dla a=−3 to rónanie jest sprzeczne, czy to jest dobre rozwiązanie?
29 kwi 19:23
ZKS:
Zapisz to jak robisz.
29 kwi 19:27
muflon: Tam w poleceniu w równaniu prostej między nawiasami jest znak dzielenia
(ax+2a−2)/(x−2)=(a2−3)/(a+1)
(ax+2a−2)*(a+1)=(x−2)*(a2−3)
Wymnażam
Dla jakiego a równanie nie ma rozwiązań?
a=−3
Chodzi mi o poprawność metody?
29 kwi 19:40
ZKS:
Jest

ale to nie jest wszystko przecież.
29 kwi 19:45
ZKS:
Musisz jeszcze sprawdzić dla jakich a funkcja f(x) jest funkcją liniową (stałą) i wtedy
pozostaje sprawdzenie czy ta funkcja się przecina z prostą y.
29 kwi 19:48
muflon: a o czym zapomniałem?
29 kwi 19:48
muflon: aaa ok
29 kwi 19:49
muflon: Dzięki
29 kwi 19:49
muflon: liniowa dla a≠0
29 kwi 19:51
muflon: Nie f(x) nie będzie liniowa
29 kwi 19:53
ZKS:
| ax + 2a − 2 | | a(x − 2) + 4a − 2 | | 4a − 2 | |
| = |
| = a + |
| funkcja jest liniowa |
| x − 2 | | x − 2 | | x − 2 | |
| | 1 | |
Dla a = |
| mamy funkcję f(x) postaci |
| | 2 | |
natomiast funkcja y
Funkcja f(x) nie przecina się z funkcją y zatem mamy brak rozwiązań.
29 kwi 20:42
J: | | 4a −2 | |
Mam pytanie ... dlaczego funkcja : |
| jest liniowa ? |
| | x − 2 | |
29 kwi 20:49
muflon: if: a∊R x− zmienna ,to nie jest
29 kwi 20:53
J: | | 4a − 2 | |
Nie rozumiem... f(x) = a + |
| .... to co tu jest zmienną ... f(x) , a nie f(a) ! |
| | x − 2 | |
29 kwi 20:58
ZKS:
J jeżeli licznik jest równy 0 to funkcja f(x) jest postaci funkcji stałej.
29 kwi 20:59
J: Witaj "ZKS" ... tak, to zgoda..

... inaczej, hiperbola ... pozdrawiam
29 kwi 21:01
ZKS:
Witaj
J.
Może zmylił Cię mój zapis że jest funkcją linową ale pod spodem napisałem tylko dla
29 kwi 21:05
J: Tego niestety niedoczytałem ...
29 kwi 21:06
ZKS:
Pozdrawiam.
29 kwi 21:10