matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
???
Przemo:
Funkcja liniowa określona jest wzorem f(x) = −√2x + 4. Miejscem zerowym tej funkcji jest liczba Jest to zadanie zamknięte. Mogę po prostu podstawiać pod X odpowiedzi dopóki wynik nie wyjdzie równy 0
29 kwi 19:07
Dziadek Mróz:
nie f(x) = −
√
2x + 4
D: (dziedzina) 2x + 4 ≥ 0 2x ≥ −4 x ≥ −2 x ∊ <−2, +
∞
) f(x) = 0 (miejsce zerowe) −
√
2x + 4
= 0
√
2x + 4
= 0 2x + 4 = 0 2x = −4 x = −2
29 kwi 19:30