Znajdź zespolone rozwiązania równania
Fernani: Znajdź wszystkie zespolone rozwiązania równania:
z
7 + 8z
4 + 4z
3 + 32 = 0
zgadłem −2, podzieliłem wielomian, wyszło mi:
z
6 − 2z
5 + 4z
4 + 4z
2 − 8z + 16 = 0
I co dalej? Proszę o pomoc

. Myśle, że trzeba przejść na postać trygonometryczną, ale jak

?
29 kwi 18:52
Mila:
z6 − 2z5 + 4z4 + 4z2 − 8z + 16 = 0 grupujemy wyrazy i wyłączamy wspólny czynnik
z4(z2−2z+4)+4*(z2−2z+4)=0⇔
(z2−2z+4)*(z4+4)=0
z2−2z+4=0 lub z4+4=0
dalej poradzisz sobie?
29 kwi 19:02
Fernani: tak dziękuje bardzo, rozwiązałem

, ale coś mi się zdaje, że nie wpadne na to wyłączanie
wspólnego czynnika, przy takich potęgach (niby takie proste, a teraz nie wpadłem)
29 kwi 19:25
Mila:
Trzeba trochę zadań zrobić, to nabiera się wprawy.
29 kwi 19:55
Fernani: haha kolejny przykład i już nie moge wyłączyć,
z6 + 2z4 + 8z2 − 32 = 0 ...
29 kwi 20:28
Mila: z6 + 2z4 + 8z2 − 32 = 0
z2=t
t3+2t2+8t−32=0
W(2)=8+2*4+8*2−32=0
Wielomian W(t) podzielny przez (t−2)
schemat Hornera: t=2
1 2 8 −32
1 4 16 0
t3+2t2+8t−32=(t−2)*(t2+4t+16)
(x2−2)*(x4+4x2+16)=0
x2=2 lub (x2+2)2−4+16=0
x=√2 lub x=−√2 lub (x2+2)2+12=0⇔
dalej sam,
29 kwi 21:18
Mila:
Dokończyłeś?
30 kwi 18:17