1.Rozwiąż nierówność:
a. tgx≥−1
b. 2cosx−1≤0
2. Rozwiąż równanie
a. sin(x−π6)=1
b. 2cos2+sinx−2=0
c. sin2x+sin6x=0
3. Narysuj wykres funkcji y=|sin2x|−1. Podaj zbiór wartości oraz okres zasadniczy tej funkcji.
Wymień miejsca zerowe tej funkcji należące do przedziału <−π,π>
| π | ||
cosx≠0⇔x≠ | +kπ, k∊C | |
| 2 |
| π | ||
tgx jest funkcja rosnącą , tgx=−1⇔x=− | ||
| 4 |
| −π | π | |||
x≥ | +kπ i x< | +kπ to można zapisać tak: | ||
| 4 | 2 |
| −π | π | ||
+kπ ≤x< | +kπ, k∊C | ||
| 4 | 2 |
1)
b)
2cosx−1≤0⇔
| 1 | 1 | π | π | |||||
cosx≤ | [cosx= | ⇔x= | lub x=2π− | ] | ||||
| 2 | 2 | 3 | 3 |
| π | 5π | ||
+2kπ≤x≤ | +2kπ | ||
| 3 | 3 |