Równanie
muflon: 3sinxtgx=2√3sinx+3cosx
jaki ruch polecacie tutaj. oczywiście najpierw dziedzina, a potem jak najszybciej?
29 kwi 18:35
ZKS:
Podzielić przez cos(x).
29 kwi 18:36
muflon: a no jasne i zostaną tangensy, a ja mnożyłem razy cos x. dzięki
29 kwi 18:37
muflon: teraz już sobie poradze!
29 kwi 18:40
Rafał28: Mnożąc przez cos x też dobrze będzie.
Wykorzystując wzory
cos 2x = cos
2x − sin
2x
sin 2x = 2sinxcosx
otrzymamy:
| 2 | | √3 | | √3 | |
| * |
| (cos2x + |
| sin2x) = 0 |
| √3 | | 2 | | 3 | |
| 2 | |
| * (cos π 6 cos2x + sin π 6 sin2x) = 0 |
| √3 | |
i znając wzór na cos(x−y) = cosxcosy + sinxsiny wyjdziemy na coś takiego:
29 kwi 18:55