Równanie trygonometryczne
jakubs: Rozwiąż równanie 4cos
2xsinx − 3cos
2x=sinx(1−sinx) w przedziale <0;2π>
cos
2x=1−sin
2x
4(1−sin
2x)sinx − 3(1−sin
2x)−sinx+sin
2x=0
−4sin
3x + 4sin
2x − 3 +3sin
2x −sinx+sin
2x=0
4sin
3x − 4sin
2x − 3sinx +3 =0
4sin
2x(1−sinx) −3(1−sinx)=0
Póki co dobrze ? Nie mam odpowiedzi i dlatego pytam
29 kwi 18:28
ZKS:
Już na samym początku źle
4 * [1 − sin2(x)]sin(x) = −4sin3(x) + 4sin(x).
29 kwi 18:34
ZKS:
Chociaż widzę dalej że masz dobrze rozwiązane tylko że tak niefortunnie zapisałeś na samym
początku.
29 kwi 18:39
jakubs: Popsułem...
Jeszcze raz:
−4sin
3x + 4sinx −3 +3sin
2x −sinx +sinx
2x=0
4sin
3x − 4sinx +3 − 3sinx
2 + sinx − sin
2x=0
4sin
3x − 4sinx
2x − 3 sinx + 3 =0
4sin
2x(sinx−1) −3(sinx−1) =0
4sinx
2x=3 lub sinx=1
29 kwi 18:40
jakubs: Źle przepisałem z kartki

Dzięki
29 kwi 18:41
ZKS:
Taka mała wskazówka. Równanie typu 4sin
2(x) − 3 = 0 możesz złożyć do cos(2x).
4sin
2(x) − 3 = 0
4sin
2(x) − 2 = 1
−2[1 − 2sin
2(x)] = 1
−2cos(2x) = 1
29 kwi 18:46
jakubs: Dzięki może się przyda na maturce .
29 kwi 18:49
ZKS:
Dostajesz mniej rozwiązań.
29 kwi 18:53
zawodus: Ale wtedy trzeba uważać jak szukamy rozwiązań w przedziale.
29 kwi 18:54
jakubs: Ok dzięki za wskazówki
29 kwi 18:57