sin5x+sin3x=0 i √3cosx+sinx=0
Janek: Oblicz:
a) sin5x+sin3x=0
b) √3cosx+sinx=0
Witam mam jutro kartkówkę z oto tych zadań

Chciałbym aby jakaś miła osoba wyjaśniła jak to
obliczyć ? Prosiłbym żeby wszystko było napisane po kolei i tak żebym zrozumiał
29 kwi 18:06
Janek: Odświeżam
29 kwi 18:10
ZKS:
sin(5x) + sin(3x) = 0
sin(5x) = −sin(3x)
sin(5x) = sin(−3x)
5x = −3x + k * 2π ∨ 5x = π + 3x + k * 2π
| | π | | π | |
x = k * |
| ∨ x = |
| + k * π oraz k ∊ C. |
| | 4 | | 2 | |
29 kwi 18:14
Janek: Dziękuje mistrzu !
29 kwi 18:15
Janek: Jak z Tego Wziąłeś to ?
| | π | | π | |
5x = −3x + k * 2π ∨ 5x = π + 3x + k * 2π ⇒⇒⇒⇒ x = k * |
| ∨ x = |
| + k * π oraz k ∊ |
| | 4 | | 2 | |
C
29 kwi 18:23
ZKS:
Rozwiązywać chyba potrafisz równania liniowe?
29 kwi 18:28
Janek: aha.. już wszystko jasne

a jak uporać sobie z b) ?
29 kwi 18:35
ZKS:
Napisz dokładnie czego nie rozumiesz? Z tego co tutaj przekopiowałeś to rozumiem
że nie wiesz jak z
5x = −3x + k * 2π ∨ 5x = π + 3x + k * 2π
wzięło się
| | π | | π | |
x = k * |
| ∨ x = |
| + k * π oraz k ∊ C. |
| | 4 | | 2 | |
29 kwi 18:36
Janek: już zrozumiałem.. po prostu przeniosłeś x na lewą stronę, a później podzieliłeś obie strony
29 kwi 18:40
Janek: Chciałbym żebyś spróbował wyjaśnić mi podpunkt b)
29 kwi 18:41
ZKS:
Możesz podzielić przez 2 to równanie i złożyć do wzoru
sin(x)cos(y) + sin(y)cos(x) = sin(x + y)
lub
cos(x)cos(y) + sin(x)sin(y) = cos(x − y)
jeszcze inaczej przenosisz na jedną stronę przykładowo sin(x) i dzielisz przez cos(x)
sprawdzając czasem czy cos(x) = 0 wtedy otrzymasz proste równanie ze znaną Ci funkcją.
| | sin(x) | |
Chyba wiesz co daje |
| = ? dla cos(x) ≠ 0? |
| | cos(x) | |
29 kwi 18:43
Janek: | | π | | 4 | |
wyjdzie |
| +kπ ∨ |
| π+kπ ? |
| | 3 | | 3 | |
29 kwi 18:57
Janek: poprawa 2kπ*
29 kwi 18:57