Kruczki maturalne.
Pearlita: Witajcie!

Jestem tegoroczną maturzystką i mam kilka wątpliwości związanych z techniczną
stroną matury z matematyki. Od początku:
1) Czy podczas wypisywania danych na początku zadania trzeba wypisywać je razem z jednostkami?
A później rozwiązywać na samych liczbach i jednostkę już ostatecznie zapisać na końcu, czy
tylko w odpowiedzi?
2) Czy konieczne jest pisanie słów typu ,,dane", ,,rozwiązanie" ?
3) Kiedy mam zadanie za 2 pkt, np. oblicz wysokość rąbu o jakiś tam przekątnych to trzeba
wypisywać dane jak w przypadku zadań z ostrosłupami czy graniastosłupami tych za najwięcej
pkt, np. AB=CD, EF=1/2a itd. ?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, bo nie chciałabym stracić na maturze punktów za takie
głupotki
29 kwi 18:00
Vizer: Odpowiem krótko, wypisywanie danych jest w ogóle niewymagane.
29 kwi 18:03
5-latek: Pani tegoroczna maturzystko.
na te i inne pytania juz dawno powinna pani uzyskac odpowiedzi u swojego nauczyciela . Przeciez
on najlepiej sie orientuje w tym
29 kwi 18:18
kyrtap: Moim zdaniem wypisuj dane i szukane dla własnej orientacji to dużo pomaga
29 kwi 18:25
kyrtap: jednostkę zapisz w danych potem rozwiązuj już bez jednostki a na końcu gdy wyliczyłaś wartość
przy niej zapisz jednostkę w nawiasie kwadratowym
29 kwi 18:26
muflon: Maturzystko a jeśli chodzi o maturę z Polskiego możemy policzyć pole ROMBU
29 kwi 18:32
Pearlita: Tak wiem, że powinnam była zapytać nauczycielkę, mówiła nieraz o różnych sprawach, ale akurat
tych 3 nie jestem pewna, oczywiście mam swoją teorię, ale uznałam, że to forum jest właśnie po
to, aby rozwiewać wątpliwości. I przepraszam za błąd w słowie ,,romb" zapomniałam poprawić w
swojej wiadomości literówki.
30 kwi 14:57
5-latek: No to ja CI powiem tak .
Ja jak pisalem matrure to mialem juz miejsce przydzielone z wizytowka .
Natomiast nauczyciel kazal nam pisac Dane: , Szukane : rozwiazanie ...... Odpowiedz ......
30 kwi 18:26
Marcin: no ale kiedy to byłoo, nie?
30 kwi 18:28
Hajtowy: Marcin udzieli odpowiedzi na pytanie co do polskiego
30 kwi 18:30
Draghan: A jeszcze ja coś dorzucę

Nie we wszystkich zadaniach wypisanie danych jest punktowane, a
jeśli już, to na maturze podstawowej (według mnie w ogóle wypisanie danych
nie powinno
być punktowane).
Na rozszerzeniu samo wypisanie danych Ci nie da punktu. Chyba, że napiszesz, co z tych danych
wynika, jakiś taki tip, który jest istotny przy postępie w zadaniu...
W zadaniach dowodowych jest to szczególnie cenne.
Ale
warto wypisywać dane i szukane, chociażby dla estetyki i... własnej wygody. Jeśli
wypiszesz z polecenia istotne dane, wyraźnie zaznaczysz sobie, co musisz policzyć, wtedy
łatwiej dobrać sposób rozwiązania do postawionego zadania

Także nie bój się wypisania, to nie boli i nie zabiera dużo czasu, a pomaga
30 kwi 20:11
Pearlita: Dziękuję bardzo za pomoc

A możecie mi jeszcze powiedzieć (bo mnie wydaje się że tak) czy
przy wypisywaniu danych piszę jednostki, rozwiązuję zadanie na samych liczbach a z jednostką
podaję w odpowiedzi? Czy może jednostkę powinnam zapisać przy ostatecznym wyniku w zadaniu a
później w odpowiedzi drugi raz z jednostką? Aha i jeszcze jedno, zdaję sobie sprawę, że to
głupie pytanie

Gdy piszę układ równań to po ułożeniu należy to podkreślić i dopiero
rozwiązywać? Czy nie trzeba podkreślać? Wiem, że to bzdura, ale słyszałam od osoby, która
ocenia matury, że jeśli na początku i na końcu nie zastosuje się klamry to całe zadanie jest
zerowane, bo według zasad to nie jest wtedy układ równań, więc kto wie za co jeszcze mogą się
czepnąć...
1 maj 19:08
1 maj 19:25
Draghan: Co do jednostek, to...
Bądź konsekwentna 
Możesz zrobić tak, że w danych piszesz z
jednostkami, a obliczenia robisz na samych liczbach, dlaczego nie?
Ale jeśli, np. zaczynasz pisać jakieś równanie i przy początku równania masz wpisane jednostki,
gdzieś w środku je gubisz, a na końcu pojawia się jednostka wynikowa, to jest
niepoprawne
rozwiązanie. Jeśli zaczynasz liczyć z jednostkami, to konsekwentnie wpisuj jednostki przy
każdej zmiennej (czy stałej zmiennej

), przy której jednostka się pojawiała wcześniej.
Jeśli zaczynasz liczyć bez jednostek, skończ liczyć również bez jednostek.
Ale w
odpowiedzi zawsze podawaj jednostki, jeśli podane były w treści

Jeśli w treści
masz różne jednostki, to dane i tak musisz przekonwertować na odpowiednie, jednolite dla
wszystkich obliczeń jednostki, żeby się nie machnąć i wtedy podajesz taką jednostkę, na której
liczyłaś

Chyba, że w poleceniu sprecyzowano, w jakich jednostkach wyrazić wynik

Co do klamerek... Nie wiem. Ja osobiście
bardzo rzadko stosuję zapis klamrowy. Denerwuje
mnie ciągłe powtarzanie w kółko tego samego. Piszę sobie jedno równanie, rozpisuję dotąd, aż
będę miał jakiś konkret, podkreślam je, żeby było widoczne, po czym zabieram się za następne,
również je przekształcając, aż będę miał jakiś konkret... Znów podkreślam...
Jak "mieszam" równania, czyli kiedy wstawiam to, co wynika z pierwszego, do drugiego, to
zaczynam od nowej linii, zostawiając jeszcze pusty wiersz, żeby było czytelniej...
W ten sposób nie przepisuję w kółko tego samego, oszczędzam miejsce no i jakoś jest to czytelne

Ale nie wiem, czy nie obcinają za to punktów... Moim zdaniem, nie powinni. Ale to tylko moje
zdanie.
1 maj 19:43
zawodus: Polecam lekturę arkuszy oceniania od CKE. Tam macie wzorcówki oceniane na maksa przez
egzaminatorów
1 maj 20:21
Pearlita: Dziękuję bardzo za pomoc
2 maj 17:56
Marzenka: możecie podać link do tej lekturki oceniania arkuszy od CKE?
3 maj 11:25
3 maj 13:41