Wielomian W(x)=x^4-ax^3+bx^2+12x+9 jest kwadratem wielomianu P(x)=x^2+px+q. Obli
aS :): Wielomian W(x)=x4−ax3+bx2+12x+9 jest kwadratem wielomianu P(x)=x2+px+q. Oblicz a oraz b.
29 kwi 17:52
aS :): up up up
29 kwi 18:07
ZKS:
Gdzie jest problem?
29 kwi 18:10
aS :): No wlasnie nie wiem gdzie

Wielomian W(x)=mam jakos zwinąć ?
29 kwi 18:14
jakubs: Wczoraj miałem problem z tym zadankiem

W(x)=(P(x))
2
29 kwi 18:15
ZKS:
Zastosuj się teraz do wskazówki którą podał jakubs.
29 kwi 18:16
aS :): Też tak myslalem ale jak to wymnożyć jak są 3 elementy w P(x) ?
29 kwi 18:22
zombi: Tak jak w gimnazjum uczyli, każdy z każdym.
29 kwi 18:22
29 kwi 18:23
ZKS:
Nie znasz wzoru (a + b + c)2? Jeżeli nie to mnożysz przez siebie obydwa nawiasy
(a + b + c)(a + b + c) albo rozbijasz na [(a + b) + c]2 = teraz znany wzór (x + y)2.
29 kwi 18:24
aS :): kurde

ale down

nie ogarnąłem
29 kwi 18:25
aS :): Po wymnożeniu otrzymałem x
4+2px
3+(p
2+2q)x
2+2pqx+q
2
i wziąłem sobie, że :
2p=−a b=p
2+2q
a=−2p
Dobrze ?
29 kwi 18:39
ZKS:
Dobrze. Teraz oblicz q bo chyba jest najłatwiej porównać na początku wyrazy wolne.
29 kwi 18:52
aS :): Czyli q= 3 lub q=−3 i co dalej ?
| | a2 | |
po podstawieniu mam np. b= |
| +6 |
| | 4 | |
29 kwi 18:58
ZKS:
Myśl jak policzyć p. Wtedy obliczysz a.
29 kwi 19:01
aS :): p=2 lub p=−2 ?
29 kwi 19:10
ZKS:

.
29 kwi 19:13
aS :): a=−4 lub a=4 b=−2 lub b=−10 ?
29 kwi 19:14
ZKS:
To są pary więc je trzeba zapisać razem.
29 kwi 19:17