Do dziedziny funkcji g(x) = p{ 2 - x } nie należy liczba
arianne: Do dziedziny funkcji g(x) = √ 2 − x nie należy liczba
A. √2 B. √−1 C. √4 D. √5
2 − x ≥ 0
−x ≥ −2
x ≤ 2
dalej niestety nie wiem
29 kwi 17:49
5-latek: x≤2 jest rownoznaczne z zapisem x∊(−∞ 2>
√2=.....
√−1 istnieje czy nie ?
√4=.....
√5=.... wiec ktora odpoweidz ?
29 kwi 17:53
Dziadek Mróz:

f(x) =
√x
D:
x ≥ 0
g(x) =
√2 − x
D:
2 − x ≥ 0
−x ≥ −2
x ≤ 2
x ∊ (−
∞, 2>
x' = (−
∞,
∞) \ (−
∞, 2>
x' = (2, +
∞)
29 kwi 17:55
arianne: a więc √5.
29 kwi 18:03
arianne: tylko nie do końca jestem pewna dlaczego...
29 kwi 18:06
arianne: aha, już wiem.
29 kwi 18:07
5-latek: Dlaczego?
29 kwi 18:12