trójkąty
xxx:

Jak mam to obliczyć?
W trójkącie równoramiennym ABC boki mają długość: |AC| = | BC| = 10 cm,
|AB| = 16 cm. Punkty D, E są odpowiednio środkami ramion AC i BC tego trójkąta. Wyznacz
obwód trójkąta AED.
Wiem że |AD|=|CD|=|CE|=|BE|=5
a jak obliczyć |DE| i |AE|?
29 kwi 17:35
Marcin: ΔABC ≈ ΔDEC
29 kwi 17:44
xxx: a |AE|?
29 kwi 17:45
Marcin:

Widzisz o co mi chodzi?
29 kwi 17:48
xxx: nie wiem co to ma wspólnego z odcinke\iem AE
29 kwi 17:51
Marcin: Zaznaczyłem Ci ten odcinek na niebiesko przecież. Czerwony odcinek to DE. Szary odcinek jesteś
w stanie policzyć. Resztę podstawy znacz. Korzystaj z pitagorasa
29 kwi 17:54
xxx: aaa... dobra, już wiem. dziękuję bardzo za pomoc
29 kwi 18:10