matma
kyrtap: cześć cześć
29 kwi 17:14
Marcin: cześć cześć. Dzisiaj dalej lecę z polskim
29 kwi 17:29
kyrtap: dużo już umiesz?
29 kwi 17:35
kyrtap: na sto procent będzie albo dżuma albo potop albo inny świat lub jeszcze wesele te 4 obstawiam
jak nic
29 kwi 17:36
Marcin: Mało
29 kwi 17:36
Marcin: Albo jak prawie co roku− Lalka
29 kwi 17:36
kyrtap: Lalki nie będzie w tym roku zobaczysz
29 kwi 17:37
Marcin: Na tej fake'owej z CKE była
29 kwi 17:38
kyrtap: no tam tak ale to fake
29 kwi 17:38
Marcin: Ja tam wolę przynajmniej mniej więcej coś wiedzieć o Izabellli
29 kwi 17:44
kyrtap: a no spoko
29 kwi 17:47
kyrtap: o której poszedłeś spać?
29 kwi 17:50
Marcin: o 7 rano :x
29 kwi 17:51
kyrtap: serio?
29 kwi 17:56
kyrtap: ja się położyłem i akurat tata wstał
29 kwi 17:57
Marcin: Taka wymiana pokoleń w spaniu
29 kwi 18:00
kyrtap: kuźwa się z tym spaniem teraz przestawiłem a matura za 6 dni
29 kwi 18:04
Marcin: Mam tak samo, także pewnie trzeba niedługo nie iść spać wcale
29 kwi 18:06
Trivial: Polecam technikę szoku. Położyć się spać późno − wstać wcześnie.
29 kwi 18:06
kyrtap: pomaga?
29 kwi 18:06
kyrtap: Trivial stosujesz ją?
29 kwi 18:06
Trivial: Czasem.
29 kwi 18:07
kyrtap: ale nie skorzystam przed maturą
29 kwi 18:08
kyrtap: Możecie może podać linki do zadań gdzie jest używana proporcjonalność odwrotna ?
29 kwi 18:14
Marcin: Ja tam bardziej polecam nie pójść spać dwa dni wcześniej. Później zaśpisz jak dziecko o 22
29 kwi 18:55
29 kwi 19:02
Mila:
Ładna matura. Bez udziwnień, nie ma prawdopodobieństwa.
29 kwi 19:07
bezendu:
Zrobiłem całą, nawet dowód (ostatnio taki robiłem) wow.
29 kwi 19:18
Marcin:
1
o
((15+14)
2)
3 − ((15)
2)
3 ⇒ (15
2+420+14
2)
3 − ((15)
2)
3 ⇒
(15
2+420+14
2−15
2)([15
2+420+14
2]
2 + [(15
2+420+14
2)*(15
2)] + ((15
2))
2) ⇒
(420+14
2)([15
2+420+14
2]
2 + [(15
2+420+14
2)*(15
2)] + ((15
2))
2) ⇒
14(44)([15
2+420+14
2]
2 + [(15
2+420+14
2)*(15
2)] + ((15
2))
2) ⇒
14*k
Podajcie mi bardziej elegancki sposób
29 kwi 19:22
Saizou : może odwrotnie
Marcinie
najpierw zastosować a
2−b
2, a potem a
3−b
3
29 kwi 19:26
Marcin: No w sumie

A z tym zadaniem miałbym chyba problem..
Uzasadnij, że liczba log
23 jest niewymierna.
Niby wiadomo, ale weź to jakoś uzasadnij
29 kwi 19:30
Saizou : z definicji liczby wymiernej
29 kwi 19:35
Marcin: Ja wiem co to jest liczba wymierna

2
x=3, tylko jak to uzasadnić?
29 kwi 19:40
Saizou :
wiemy że
log
23>0
niech log
23=
√y=x
gdyby był liczbą wymierną to można go przedstawić w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego
czyli
y*b
2=a
2
a
2 dzieli się przez przez y zatem jeden ze składników a lub a jest podzielny przez y, niech
a=yk
y
2k
2=yb
2
| | a | |
b2=yk2 , czyli że b dzieli się przez y, zatem ułamek |
| jest podzielny przez y, czyli |
| | b | |
otrzymamy sprzeczność z założeniem co do liczby wymiernej, a z tego wniosek ze liczba log
23
jest niewymierna.
Tak bym to napisałem, ale czy dobrze
29 kwi 19:46
Marcin: ok, dzięki. Już analizuję
29 kwi 19:47
Saizou :
albo prościej
log
23=x
| | a | |
2x=3 a skoro zakładamy ze liczba x= |
| |
| | b | |
2
a/b=3
2
a=3
b
sprzeczność bo lewa strona to liczba parzysta a prawa nieparzysta
29 kwi 19:49
Saizou : i jeszcze założenia że a,b∊N+
29 kwi 19:50
Marcin: Wolę drugi sposób
29 kwi 19:53
Saizou : ja też
29 kwi 19:54
Marcin: Dzięki. W sumie zadanie nie było trudne
29 kwi 19:54
Saizou : jedno z ciekawszych w tym arkuszu
29 kwi 19:59
Marcin: Ciekawe bo nietypowe
29 kwi 20:04
29 kwi 22:14