Działania na równaniach
Paweu: Cześć, mam dla Was jedno banalne pytanie: Czy jeżeli mam takie równanie 15=5*2*a to czy mogę
obustronnie odjąć np. 5 i wtedy będzie 2a=10, czy w takich przypadkach mogę tylko podzielić?
29 kwi 17:04
Marcin: 15=10a?
Możesz odjąć 5, nikt Ci nie zabroni, ale:
10=10a−5

Nie tak jak Ty piszesz
29 kwi 17:07
5-latek: W zadanym wypadku nie mozesz takich rzeczy robic jak odejmowac czy dodawac
Przeciez masz tu mnozenie
15=5*2*a
| | 15 | |
15=10a to a= |
| to a=1,5 |
| | 10 | |
29 kwi 17:09
Paweu: Dzięki za pomoc. A jakbym w takim równaniu:15=20√3 * sinα chciałbym obustronnie podzielić
przez sinα to dziele także 20√3 przez sinα czy one się po prostu skrócą?
29 kwi 17:14
5-latek: To znaczy ogolnie jest tak
Do obu stron rownania mozemy dodac lub odjac ta sama liczbe i wartosc wyrazenia sie nie zmieni
Ale po co tu kombinowac ?
| | 15 | |
To samo w tym jesli chcesz obliczyc z tego sinx to sinx= |
| |
| | 20√3 | |
Chyba ze chodzi o co innego
29 kwi 17:19
Marcin: 15=20√3sinα?
Przez sinα podzielić nie możesz, bo nie wiesz czy nie dzielisz przez 0.
29 kwi 17:39