szereg geometryczny
Wanda_: Oblicz:
a) 16 + 8 + 4 + ...
29 kwi 16:42
Wanda_: dałby ktoś rade mi pomóc? Nie było mnie na początkowych lekcjach z ciągów i teraz jest to dla
mnie istny kosmos :c a mam zrobić pd na jutro :x
29 kwi 16:56
Marcin: Suma nieskończonego ciągu geometrycznego:
dla q∊(−1;1)
29 kwi 16:57
Wanda_: w pierwszym jeśli dobrze liczę będzie 32?
29 kwi 16:59
29 kwi 17:01
29 kwi 17:04
Marcin: Nie liczę, pewnie dobrze

w pierwszym to w sumie od razu widać
29 kwi 17:08
5-latek: Marcin ja tez nie licze
29 kwi 17:11
Marcin: Cześć 5−latku

Masz jakieś ciekawe zadania na dzisiejszą noc z matematyką?

(takie pod maturę)
29 kwi 17:12
Wanda_: dziękuję za pomoc

powiedziałbyś mi jeszcze jak mogę rozwiązać te dwa przykłady? :
1) a
n =
√2n2 + n − 2n
2) a
n =
√n2 + 3n + 1 −
√10n + 5
mam wyznaczyć granicę ciągu
29 kwi 17:14
5-latek: Znajde Wam cos

Pani Wando . Pomnozyc przez sprzerzenie .
| | a2−b2 | |
czyli zastosowac wzor |
| = a−b |
| | a+b | |
| | √2n2+n+2n | |
lub inaczej pomozyc przez |
| w liczniku dostaniesz wzor skroconego |
| | √2n2+n+2n | |
mnozenia
TO samo w b)
29 kwi 17:24
Marcin: Tu nie pomogę. Granic ciągu nigdy nie wyznaczałem (nie jestem studentem

)
To Ja się wieczorkiem odezwę po te zadanka

Teraz się relaksuję z polskim
29 kwi 17:28
Wanda_: dziękuję za wzór
Marcin ja tez nie

chodzę do 2 lo
29 kwi 17:33
Marcin: Ale masz inną podstawę programową

Ja jestem tegorocznym maturzystą
29 kwi 17:34
Wanda_: życzę powodzenia w takim razie

będę trzymała kciuki
29 kwi 17:36
Marcin: Nie dziękuję
29 kwi 17:37