wykres funkcji trygonometrycznej
nanana: Jak narysować wykres y= sinx + I sinx I
29 kwi 16:08
Dziadek Mróz:

od góry:
sin(x)
|sin(x)|
sin(x) + |sin(x)|
29 kwi 16:24
PW: Tam gdzie sinx ≥ 0
f(x) = sinx + sinx = 2sinx.
Tam gdzie sinx < 0
f(x) = sinx − sinx = 0.
Problem tylko z tym "tam gdzie" − rozwiązać odpowiednie nierówności (albo po prostu odczytać z
wykresu funkcji sinus).
29 kwi 16:30
Marcin:

To będzie coś takiego
29 kwi 16:56
Bogdan:

sinx + |sinx| = 2sinx dla x∊<0 + k*2π, π + k*2π>
sinx + |sinx| = 0 dla x∊(π + k*2π, 2π + k*2π)
29 kwi 16:58
nanana: DZIĘKUJE BARDZO
29 kwi 17:06