BARDZO TRUDNE PROSZE O POMOC
Jancio: Przekątna trapezu jest równa d i jest nachylona do dłuższej podstawy pod kątem α. Wykaż że :
a)pole tego trapezu jest równe 1/2d2 sin2α
b) jeżeli w ten trapez mozna wpisać okrąg to obwód trapezu jest równy 4dcosα
29 kwi 16:08
Mila:
Czy trapez jest równoramienny czy dowolny?
29 kwi 18:21
Jancio: przepraszam że nie napisałem jest to trapez równoramienny
29 kwi 18:53
Mila:
Za pół godziny, będę miała czas, to napiszę rozwiązanie.
Taka treść?
Przekątna trapezu równoramiennego jest równa d i jest nachylona do dłuższej podstawy
pod kątem α.
Wykaż że :
| | 1 | |
a)pole tego trapezu jest równe |
| d2* sin2α |
| | 2 | |
b) jeżeli w ten trapez mozna wpisać okrąg to obwód trapezu jest równy 4d*cosα
29 kwi 19:18
Eta:
| h | | | | a+b | |
| =sinα ⇒h=d*sinα i |
| =cosα ⇒ |
| =d*cosα |
| d | | d | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
to: P=d*cosα*d*sinα= |
| *d2*2*sinα*cosα= |
| d2sin(2α) |
| | 2 | | 2 | |
29 kwi 19:34
Eta:

b)
| | b | | a | | a+b | |
Ob(tr)=4* |
| +4* |
| = 2b+2a = 4* |
| = 4dcosα |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
29 kwi 19:41
Mila:

I jest.
29 kwi 19:48