Bardzo proszę o pomoc.
pytająca: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu oto takiego zadania:
| | 3√48 | |
Liczba log2 |
| jest równa : |
| | 6√36 | |
A. 2 + log
2 3√9
B. 1
C. 2
29 kwi 15:52
pytająca: Czy mógłby mi ktoś pomóc ? Błagam.
29 kwi 16:03
Bogdan:
| 3√ 8*6 | | 2 * 3√ 6 | |
| = |
| = ... |
| 6√ 62 | | 3√ 6 | |
29 kwi 16:04
pytająca: Więc ma wyjść 2 po skróceniu ?
29 kwi 16:07
pytająca: I wtedy log
2 2 = 1
Rozumiem. Dzięki !
29 kwi 16:09
Dziadek Mróz:
| | b | |
loga( |
| ) = loga(b) − loga(c) |
| | c | |
| | 3√48 | |
log2( |
| ) = (1) ... |
| | 6√36 | |
3√48 =
3√16*3 =
3√16 *
3√3 =
3√8*2 *
3√3 =
3√8 *
3√2 *
3√3 = 2
3√6
6√36 =
√3√36 =
√3√62 = ((6
2)
1/3)
1/2 = ((6
2)
1/2)
1/3 = 6
1/3 =
3√6
| | 23√6 | |
... (1) = log2( |
| ) = log2(2) = 1 |
| | 3√6 | |
29 kwi 16:17
Dziadek Mróz:
Pierwszy warunek wek bo jest niepotrzebny
29 kwi 16:17
Dziadek Mróz:
aha
√a*b = √a * √b
(ab)c = (ac)b
29 kwi 16:18